Circulă zvonuri conform cărora un act legislativ cheie, care vizează „protejarea cetățenilor și a mediului de substanțele chimice toxice”, este pe cale să fie aruncat la gunoi. Așa zișii activiști climatici – și susținătorii lor din rândurile politicienilor – au văzut roșu, dar industria chimică nu poate fi desființată după bunul lor plac.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunțat o revizuire masivă a reglementărilor UE privind substanțele chimice, ca parte a Acordului european pentru mediu – un Green Deal anunțat cu mare pompă acum doi ani.
La momentul respectiv, militanții l-au numit „transformator” și au cerut implementarea rapidă a obiectivelor sale ambițioase de a oferi un mediu fără substanțe toxice și poluare zero.
Dar un element crucial – revizuirea regulamentului REACH, care înregistrează, evaluează și restricționează substanțele chimice – pare să fie din ce în ce mai îndoielnic. Grupurile de dreapta din Parlamentul European au cerut un vot în plen pentru un astfel de moratoriu – și au pierdut.
Comisia a promis inițial că va livra revizuirea REACH până la sfârșitul acestui an, iar dacă nu face parte din programul de lucru pentru 2023, deputații europeni și statele membre nu vor avea timp să se apuce de lucru înainte de alegerile pentru Parlamentul European.
Președintele grupului de lobby al marilor companii BusinessEurope, printre ai cărui membri se numără giganții germani din industria chimică Bayer și BASF, a declarat că „există o mare întrebare cu privire la necesitatea revizuirii REACH în acest moment”.
Reprezentanții sectorului o acuză direct pe Ursula von der Layen, președinta Comisiei Europene, că folosește un „embargo legislativ” asupra noilor reglementări care le „împovărează” afacerile.
Într-adevăr, industria chimică din întreaga Europă – după un deceniu de creștere – suferă de pe urma majorării prețurilor la energie și de o penurie severă de combustibil și materii prime pentru această iarnă.
În cele din urmă, s-a înțeles și la Bruxelles că presiunea activiștilor progresist-alarmiști, un conglomerat de ONG-uri și politicieni care vor să-și umple propriile buzunare, afectează economia țărilor europene, inclusiv sectorul strategic al industriei chimice. Fanii zeloși ai „crizei climatice” sunt un pericol mai mare decât poluarea. Europa trebuie să-și protejeze interesele în fața mărețelor planuri „verzi”.