AcasăȘTIRI EXTERNEIndustria apărării din SUA plătește prețul sancțiunilor împotriva Rusiei / Profit zero...

Industria apărării din SUA plătește prețul sancțiunilor împotriva Rusiei / Profit zero pentru rachetele furnizate Kievului

Industria apărării din SUA plătește prețul sancțiunilor împotriva Rusiei / Profit zero pentru rachetele furnizate Kievului / Foto: Facebook

Companiile americane Raytheon, Boeing și Lockheed Martin nu profită de tensiunile internaționale. Rezultatele lor sunt în scădere din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, după invazia în Ucraina,  și a revenirii Covid-19 în China.

Giganții americani din domeniul apărării plătesc prețul războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Un paradox în această situație, deoarece conflictele împing de obicei statele să se reînarmeze pentru a-și consolida stocurile.

Vânzările, limitate de sancțiunile impuse Rusiei

Raytheon, care produce rachetele Stinger și Javelin împreună cu Lockheed Martin, și-a redus prognoza de venituri cu 750 de milioane de dolari pentru anul în curs.

În cadrul unei ședințe cu investitorii, directorul general Greg Hayes a dat vina pe sancțiunile globale impuse Rusiei pentru limitarea vânzărilor. Vânzările către Rusia reprezintă 1,5% din vânzările Raytheon, adică aproximativ 900 de milioane de dolari pe an. Hayes a recunoscut că acest lucru provoacă o „lovitură relativ mare” asupra profiturilor, scrie BFM TV.

Vânzarea de rachete către Ucraina nu este nici pe departe în măsură să compenseze acest deficit. Greg Hayes a declarat că marjele de profit pentru aceste vânzări sunt aproape zero. Aceasta poate necesita chiar noi investiții. Linia de producție a rachetelor Stinger a fost închisă în 2020. Pentru a o reporni, Raytheon va trebui să găsească componente care să le înlocuiască pe cele care nu mai sunt fabricate și, prin urmare, să revizuiască procesul industrial.

Aprovizionarea cu materiale din Rusia

Această situație ridică o altă problemă, deoarece multe piese din oțel, aluminiu, nichel și titan, necesare pentru aeronautică provin din Rusia. Producătorii nu pot să se orienteze nici măcar către China, ale cărei unități de producție sunt blocate de reapariția Covid-19, care provoacă întârzieri în transporturile din Shanghai, cel mai mare port maritim din lume.

Boeing și Lockheed Martin, producătorii de avioane F-18 și F-35, printre altele, suferă consecințele. Programul de antrenament T-7A Red Hawk al Boeing și Saab a suferit o depășire a costurilor inițiale de 367 de milioane de dolari. Într-un comunicat, grupul aerospațial explică faptul că această creștere se datorează „în principal negocierilor în curs cu furnizorii, afectate de constrângerile lanțului de aprovizionare, Covid-19 și presiunile inflaționiste”.

Lockheed Martin a anunțat o scădere anuală de 8% a vânzărilor din cauza lipsei de aprovizionare legate de pandemie. Compania a declarat că, deși se află în discuții cu Pentagonul pentru a crește producția de arme pentru Ucraina, nu a crescut încă producția. Directorul financiar Jay Malave încearcă să dea asigurări că producția pentru Ucraina nu va avea un impact imediat asupra rezultatelor financiare.

F-35 va fi mai scump

O altă consecință ar putea afecta avionul de luptă F-35, ale cărui vânzări la export sunt în creștere bruscă, în special în Europa. Potrivit lui Jim Taiclet, CEO al Lockheed Martin, inflația și problemele de aprovizionare vor avea un impact mai mare decât se aștepta asupra costului avionului de luptă și vor prelungi durata de producție.

În ultimii ani, costul F-35 a scăzut, ceea ce a făcut din el un avantaj în cadrul licitațiilor globale. În Europa, se așteaptă semnarea de noi contracte cu Elveția, Finlanda și Germania.

Generalul-locotenentul US Air Force Aeriene Eric Fick, care se ocupă de programul F-35 pentru Departamentul american al Apărării, recunoaște că prețul aeronavei, care se negociază în prezent, va fi probabil mai mare decât se aștepta. Fick a spus totuși că vede „lumină la capătul tunelului”.

Cel mai recent raport al Government of Accountability Office (GAO), publicat la 25 aprilie, este mai puțin optimist. Acest organism independent descrie costurile avionului de luptă invizibil ca fiind „exorbitante”. Potrivit raportului, Pentagonul va trebui să cheltuiască în medie aproape 13 miliarde de dolari pe an până în 2037 pentru a finanța programul F-35. Costul total al programului se ridică în prezent la aproximativ 400 de miliarde de dolari.

author avatar
Tudor Borcea
9.370 afisari

10 COMENTARII

  1. MAI BORCEA ESTI PREA PROST CA SA FII JURNALIST !,BOCESTI LA MORMANT STRAIN . PLANGI PENTRU PROGNOZELE IN AFACERILE RAYTHEON SI LOCKHED MARTIN !,
    DACA IES IN PAGUBA AMERICANII NU VOTEAZA INCA 33 MILIARDE $ BUGET PENTRU UCRAINA !.DE CAND FURNIZORII DE ARMAMENT IES IN PAGUBA ??,RAZBOAIELE SUNT MANA CEREASCA PENTRU CEI CARE VAND ARME ,MUNITIE ,MARILE TUNURI FINANCIARE LE DAU EI,EI SUNT SI IN SPATELE CELOR CARE HOTARASC RAZBOIUL SAU PACEA.

  2. Ziare.com UN SITE DE JEGURI PUPIN CURISTI SI LINGAI DE GAOZURI PLINE DE RAHAT , MURITORI DE FOAME
    zoaiele.com UN SITE DE PROPAGANDA COMUNISTA , CU FALSI JURNALISTI , JEGURI DE ANALFABETI CE FAC DE RAS JURNALISMUL ROMANESC

  3. andreesanu , JEGULE , FUTI PE CURVA DE MATTA IN GURA. MARS PE zoaie.com sugaciule , zdreanta si fecala pupin curista

  4. Nu stiu cine sunt „eminentele cenusii” sau „licuriciul” care conduce planeta dar e clar ca ceea ce fac ei merge intr-o directie gresita.Adica razboiul dintre unii si altii indiferent cine ar fi este O DOVADA DE PRIMITIVISM.Va rugam lasati pe altii mai destepti sa conduca…plecati daca nu va pricepeti.

  5. Lockheed Martin a avut o crestere economica masiva ceea ce a permis aprecierea bursiera de aproape 10% cand toate big tech se prabusesc. Smiorcaiala asta cu marirea pretului F35 este pt fraieri. Trump ia luat de guler pe cei care produc F35 pt ca SUA sa nu mai plateasca 120 mil pe aparat ci 90 mil. Asta a redus ceva din marja lor de profit dar repet,rezultatele lor economice sunt formidabile. Trebuie sa vedeti si Boeing cum se smiorcaie acum si spune ca nu trebuia sa produca Air Force One pt ca dealul semnat cu Trump nu e profitabil. Bullshit. E un deal corect. Companiile astea sug bugetul american de zici ca sunt pompe de vid. R&D se face cu bani de la buget. Dezvoltarea avionelor de lupta se face cu banii contribuabililor. Toate contractele militare sunt mana cereasca pt companiile astea. Sa ne aducem aminte de Irak unde Pentagonul era ,,incaltat,, pt o saiba cu 2600$……putem continua cu exemple pana la sfarsitul timpurilor. Sa nu cadeti de fraieri pe contractele cu produse militare americane. Deja ati fost luati de fraieri in cele cateva care sau derulat. Aveti grija…..

  6. Nu le mai trebe ca au zeci de mii de rachete antitanc din Sua Franta Suedia Spania Ucraina si Anglia cu Germania. Au control aerian maritim si terestru. Dar nu au control submarin. Le trebuie niste arici inteligenti antisubmarin sa le dea Romania.

  7. Ariciu? E ca cariciu daca te prinde iti da ace si bice si te explodeaza. Te face crucisator rusesc.

  8. Deci uite ce va invata nentu Norel.
    Martin e cel mai cotat producator ce face Javelin ce costa 250.000 $ iar un tank rusesc T72 costa de 8x mai mult deci 2.000.000 $.
    Da gratis la Ucraina dar va dati seama cat cumpara Nato?

  9. Acum deinmultiti cu 3-5 vieti de tanchisti, scoala militara toate puse la experienta acumulata x munitia pierduta + carburanti toate supra conserve.

  10. Industria de armament este cel mai profitabil business din lume după afacerea drogurilor ! Așa că …..nu mai puneți botu la toate fake news -urile ! Mai ales acu in vreme de război ! Se vând armele că pâinea caldă ! Datorita ei economia americană își va reveni rapid din criza economica provocata de covrig !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger