AcasăȘTIRI EXTERNEIndia îi zguduie pe giganții smartphone-urilor / Cerința impusă de la anul...

India îi zguduie pe giganții smartphone-urilor / Cerința impusă de la anul pe cea de-a doua piață mondială

India îi zguduie pe giganții smartphone-urilor / Cerința impusă de la anul pe cea de-a doua piață mondială / Foto: printscreen

India face presiuni asupra giganților din domeniul tehnologiei pentru ca în câteva luni să facă smartphone-uri adecvate cu sistemul său de navigație autohton, îngrijorând companii precum Samsung, Xiaomi și Apple, care se tem de prețuri ridicate și întreruperi, deoarece transferul necesită ajustări de hardware.

În concordanță cu demersul premierului Narendra Modi pentru autonomie, India s-a dezvoltat de-a lungul anilor folosind sistemul său regional de navigație denumit NavIC (Navigation with Indian Constellation).

Reducerea dependenței de GPS-ul american

Guvernul dorește să reducă dependența de programele din străinătate, inclusiv de sistemul american GPS, utilizat pe scară largă, și spune că NavIC furnizează o navigație internă mai corectă și că utilizarea sa ar fi în beneficiul economiei țării. China, Uniunea Europeană, Japonia și Rusia au propriile programe de navigație internaționale sau regionale care rivalizează cu GPS.

Operațională din 2018, utilizarea NavIC este minimă; de exemplu, este obligatorie în dispozitivele publice de localizare a automobilelor. Dar administrația lui Modi are nevoie să extindă utilizarea sa și a împins în acest an giganții smartphone-urilor să facă ajustări pentru a îmbunătăți NavIC, împreună cu GPS, în noile telefoane pe care le vor promova din ianuarie 2023, scrie Reuters.

Anterior, reprezentanții Apple Inc, Xiaomi Corp, Samsung Electronics Co Ltd și alții s-au împotrivit, invocând temeri că realizarea telefoanelor conforme cu NavIC ar implica creșterea prețurilor de analiză și de producție. Ajustările ar necesita, în plus, autorizații de testare suplimentare, care, cu un termen limită de 1 ianuarie, ar perturba companiile și lansările. Producătorii au cerut timp până în 2025 pentru a implementa ajustările, iar o rezoluție finală este anticipată în zilele următoare, a declarat un oficial de rang înalt al autorităților.

Piața indiană, cea mai mare, după China

India nu ar fi prima națiune care ar împinge producătorii de smartphone-uri să-și aducă sprijinul pentru un sistem de navigație local. Rusia a încercat să impună includerea sistemului său personal GLONASS în smartphone-urile oferite la nivel regional pentru a reduce dependența de GPS, pe care Washingtonul îl poate schimba pentru abonații civili, așa cum a făcut pe parcursul operațiunilor marinei în Irak.

Sistemul Beidou al Chinei a fost realizat în iunie 2020 și, deși nu a fost impus, presa chineză a raportat că, în 2021, 94,5 % dintre smartphone-urile fabricate în China beneficiau de el.

Xiaomi și Samsung reprezintă împreună 38% din piața de smartphone-uri din India, a doua cea mai mare din lume după China. Smartphone-urile mai scumpe ale Apple au o cotă de aproximativ 3 la sută în India, potrivit agenției de analiză Counterpoint, cu sediul la Hong Kong.

author avatar
Tudor Borcea
1.048 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger