AcasăȘTIRI EXTERNEÎndemnul Occidentului: turnați-vă vecinii la Poliția Covid!

Îndemnul Occidentului: turnați-vă vecinii la Poliția Covid!

Pandemia a determinat cetățenii europeni să accepte schimbări de comportament social care ar fi părut imposibile abia acum un an. Au încetat să dea mâna, au început să poarte măști și au învățat să vorbească la o oarecare distanță. Au respectat regulile guvernamentale. Și-au închis afacerile. Au încetat să participe la înmormântări și nunți. Totul în speranța de a limita contagiunea. Dar următoarea mișcare – încurajarea oamenilor să se spioneze reciproc – merge prea departe. Dar asta recomandă politicienii din Italia și Marea Britanie.

Pe măsură ce numărul cazurilor și deceselor Covid crește din nou în Europa, guvernele încearcă să reducă adunările, inclusiv cele de la case private. Oficialii din domeniul sănătății consideră că mesele și petrecerile pot fi o sursă periculoasă de transmitere. Guvernul britanic a adoptat o „regulă de șase” care limitează numărul de persoane din diferite gospodării care se pot amesteca. Cine încalcă regula e pasibil de amendă. Luni seara, Italia a introdus o restricție similară pentru întâlnirile în interior. Dar politicienii știu că stabilirea unor astfel de reguli este mai ușoară decât aplicarea lor. Nu ne putem aștepta ca autoritățile să bată la întâmplare la apartamentele oamenilor în încercarea de a adulmeca petreceri ilegale.

De aici și ideea de a implica cetățenii în raportarea despre vecinii lor. În Marea Britanie, ministrul poliției Kit Malthouse a declarat că se așteaptă ca oamenii să sune la linia directă existentă pentru a raporta încălcări. Priti Patel, secretar de interne, a făcut un pas mai departe, spunând că va suna la poliție dacă își va vedea vecinii încălcând „regula celor șase”. Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a precizat nonșalant că toată lumea ar trebui să facă la fel. În italia, guvernul a sugerat că se bazează pe raportările oamenilor. „Italienii au arătat că nu au nevoie de un polițist care să-i  verifice personal. Dar este clar că vom crește controalele și vom raporta ”, a declarat Roberto Speranza, ministrul sănătății, fără să precizeze unde se duc aceste veritabile denunțuri. La poliție, că doar nu la Vatican.

Guverne democratice cu năravuri comuniste

Aceste sugestii sunt inacceptabile, comentează Bloomberg. Ele fac trimitere la vremurile întunecate ale regimurilor comuniste, în care vecinii s-au spionat reciproc și au abuzat de această putere de monitorizare pentru vendete personale. O astfel de raportare sistematică s-ar putea transforma, de asemenea, într-o pierdere masivă de timp, deoarece oficialii ar alerga de la un raport la altul, într-un moment în care resursele sunt sub o enormă presiune. A pune povara aplicării normelor asupra cetățenilor se simte ca o încercare slabă de a devia eșecurile statului către publicul larg. Solicitarea cetățenilor să se transforme în informatori pentru a compensa statul care nu își îndeplinește rolul nu este o modalitate de a scoate societatea dintr-o criză pandemică și economică.  Până la dezvoltarea și distribuția pe scară largă a unui vaccin, viața noastră va continua să fie restricționată, dar guvernele – dacă tot se numesc democratice – trebuie să se ferească de depășirea limitelor. Lipsa de încredere este ultimul lucru de care are nevoie orice țară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
387 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger