AcasăȘTIRI EXTERNEÎncurcătura Greenwashing. UE sperie Wall Street

Încurcătura Greenwashing. UE sperie Wall Street

Încălzirea globală este, prin definiție, o problemă globală. Dar amploarea mondială a ultimului efort al UE în materie de schimbări climatice – menit să pună capăt practicii de a descrie lucrurile ca fiind mai ecologice decât sunt în realitate – provoacă alarmă pe Wall Street.

Directiva privind raportarea în materie de durabilitate a întreprinderilor, aprobată în principiu fără prea multă fanfară la începutul acestei veri și care urmează să intre în vigoare începând cu luna iunie a anului viitor, obligă toate întreprinderile „mari” care își desfășoară activitatea în UE sau care au valori mobiliare cotate la bursă în blocul comunitar să întocmească noi rapoarte ample privind efectele activității lor și ale societăților-mamă asupra mediului.

Pentru bănci precum Morgan Stanley sau JPMorgan, aceasta înseamnă să elaboreze rapoarte pentru întreprinderi care se întind pe zeci de regiuni și care sunt de mai multe ori mai mari decât entitățile lor din UE.

Unii bancheri spun, de asemenea, că acest lucru este descurajant pentru clienții lor – o companie asiatică care listează un singur instrument de datorie în UE va trebui să producă o sumedenie de informații auditate despre întreaga sa activitate.

Directiva introduce raportarea corporativă obligatorie cu privire la o gamă largă de impacturi asupra mediului, social și guvernanței, inclusiv emisiile de gaze cu efect de seră și riscurile și controalele interne, notează Financial Times.

Aceasta este o cerere mare pentru întreprinderi globale uriașe, spun băncile și lobbyiștii acestora, mai ales când terminologia ar putea să nu fie compatibilă cu alte activități, iar detaliile exacte a ceea ce vor trebui să raporteze la nivel de grup nu au fost încă stabilite.

Toate marile companii ar putea aduce aceleași argumente, dar băncile se simt deosebit de lezate de două elemente din planurile UE.

Una dintre nemulțumiri este că rapoartele trebuie să surprindă efectele companiilor însele și ale companiilor cu care fac afaceri. Rapoartele companiilor de servicii financiare vor trebui să cuprindă activitățile clienților lor. Dar companiile de servicii financiare și cele de servicii nefinanciare trebuie să raporteze în aceeași zi. Băncile susțin că termenul lor ar trebui să fie devansat.

Cea de-a doua plângere specifică băncilor este impunerea întregului pachet de norme pentru companiile străine care listează orice instrument pe piețele UE, cum ar fi o companie japoneză care emite o obligațiune ce poate fi vândută doar investitorilor instituționali din Paris, Amsterdam sau Frankfurt.

Acordul la care s-a ajuns în iunie va continua să-și croiască drum prin mașinăria de la Bruxelles în septembrie, când va avea loc un vot final în plenul Parlamentului European.

Băncile speră să obțină o audiere decentă în ceea ce privește afirmațiile conform cărora cel mai recent proiect este neclar – experții politici mai optimiști cred că, prin această operațiune de ordine, companiile a căror unică activitate în UE este emiterea de titluri de valoare vor beneficia de aceeași amânare ca și cele oferite întreprinderilor mici și mijlocii cotate la bursă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
459 afisari

3 COMENTARII

  1. Chestia e ca incep sa se sperie firmele Americane de eu. Cine mai ramane dupa ce sau speeiat chinezii si indienii si au fost alungati rusii?

  2. mUE va deveni o pușcărie in aer liber pt oamenii simpli…pt bogați NU…ei vor continua să trăiască în lux in castelele lor care unul singur consumă cat un orășel,avionul privat la un singur zbor cat zeci de mașini ,mai punem și mașinile lor de lux cu 5000 CC minim(electricele sunt pt proști)…deci verdele e pt numerele proaste 7.999.900.000

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger