Un grup de opt parlamentari europeni, dintre care doi sancționați de Beijing, urmează să sosească marți în Taiwan, pe fondul unor noi incertitudini geopolitice după congresul de vârf al partidului Comunist din China.
Comerțul, investițiile și tehnologia sunt în centrul atenției delegației, din care fac parte Reinhard Bütikofer, președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu China, precum și Sjoerd Sjoerdsma, un deputat olandez. Ambii se află pe lista neagră a Beijingului de la începutul anului trecut.
Încolonați pe urmele lui Nancy Pelosi
„Este o vizită cu ambiții foarte practice. Ne vom întoarce din Taiwan cu o imagine și mai clară a ceea ce trebuie făcut în legislativele noastre respective și nu vom cunoaște odihnă până când nu le vom realiza”, a declarat Bütikofer, care conduce delegația Alianței Interparlamentare privind China. Printre oficialii taiwanezi cu care se vor întâlni se va număra și președintele Tsai Ing-wen.
Îngrijorarea europeană cu privire la Taiwan a crescut în ultimele luni după ce Beijingul a lansat exerciții militare în jurul insulei în această vară, când președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula autoguvernată, împotriva avertismentului Beijingului. Colaborarea strategică a Chinei cu Rusia a adâncit, de asemenea, scepticismul european, în timp ce războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei continuă.
Beijingul a amenințat, de asemenea, că va „reunifica” Taiwanul prin forță dacă va fi necesar, președintele chinez Xi Jinping reînnoind această poziție în timpul congresului Partidului Comunist care s-a încheiat recent.
Parlamentari germani, cehi, britanici, belgieni și kosovari vor fi, de asemenea, prezenți în această deplasare, Taiwanul fiind dornic să continue diplomația parlamentară, în timp ce majoritatea oficialilor occidentali se abțin de la vizite la nivel de administrație, din cauza promisiunilor „o singură Chină” pe care le-au făcut cu Beijingul, scrie Politico.
Democrația și semiconductorii
Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), ramura de politică externă a UE, a publicat recent un nou document intern în care solicită țărilor membre să lucreze la „detensionarea și disuasiunea” cu Beijingul, în speranța de a evita o invazie militară chineză în Taiwan. O parte din îngrijorare provine și din faptul că Taiwanul produce aproape 90% din cele mai avansate microcipuri furnizate companiilor și producătorilor europeni.
Oficiali americani, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken, au avertizat în ultimele săptămâni că China „accelerează” planurile de utilizare a forței împotriva Taiwanului „într-un ritm mult mai rapid” decât se aștepta anterior. Până de curând, estimarea Washingtonului era că un astfel de scenariu nu se va întâmpla înainte de 2027.
„Așa că, atunci când vorbim despre fereastra 2027, în mintea mea, aceasta trebuie să fie o fereastră 2022 sau, potențial, o fereastră 2023. Nu pot exclude această variantă”, a declarat la începutul acestei luni amiralul Michael Gilday, ofițer superior al marinei americane.