AcasăȘTIRI EXTERNE„Incidentul Max Headroom”, cel mai misterios hacking tv din istorie (VIDEO)

„Incidentul Max Headroom”, cel mai misterios hacking tv din istorie (VIDEO)

„Incidentul Max Headroom”, cel mai misterios hacking tv din istorie (VIDEO)

La 22 noiembrie 1987, la ora 21:00, postul de televiziune WGN din Chicago a difuzat o recapitulare a evenimentelor sportive din acea zi. În timp ce reporterul Dan Roan aplauda victoria echipei Chicago Bears, telespectatorii asistă brusc la unul dintre cele mai misterioase evenimente din istoria televiziunii.

30 de ani mai târziu, nimeni nu știe cine a piratat două televiziuni din Chicago.

Max. Max Headroom

Ecranul a devenit negru, apoi o persoană care purta o mască de silicon a personajului Max Headroom (personajul dintr-un serial american în care lumea este controlată de posturi TV pe care este oamenii nu au voie să le închidă), ochelari de soare, costum și cravat, apare pe ecran.

Max nu spune nimic și dansează pe loc timp de aproximativ douăzeci de secunde. Transmisia revine apoi fără tranziție în platoul Canalului 9 unde Dan Roan, complet surprins, declară: „Dacă vă întrebați ce tocmai s-a întâmplat, și eu mă întreb la fel”.

În regie s-a instalat panica. Convinși că deturnarea emisiunii a venit din interior, angajații WGN au percheziționat clădirea, fără succes. Două ore mai târziu, în timpul difuzării unui episod din Dr Who pe canalul WTTW, tot în Chicago, piratul reapare.

FBI a intrat pe fir

De data aceasta, hackerul mascat începe să vorbească. Își bate joc de un comentator sportiv, fredonează genericul unui desen animat apoi exclamă: „Tocmai am creat o capodopera uriașă pentru tocilarii celui mai bun ziar din lume”, o referire la canalul WGN (World’s Greatest Newspaper).

Videoclipul îl arată apoi cu pantalonii jos, lovindu-se cu un plici de muște. Apoi, la fel de brusc, transmisia Dr Who se reia.

În următoarele săptămâni, incidentul a entuziasmat presa, Comisia Federală de Comunicații (FCC) și FBI-ul au lansat o anchetă. La momentul respectiv, spune Motherboard, care a dedicat o lungă investigație evenimentului, piratarea canalelor de televiziune era luată foarte în serios.

Precedentul „$12.95/MONTH? NO WAY!”

Primul caz cunoscut din Statele Unite datează cu un an înainte, în 1986, când un film transmis de HBO a fost întrerupt de mesajul „$12.95/MONTH? NO WAY!”, în semn de protest față de creșterea prețului abonamentului la canal.

Autoritățile, îngrijorate de un atac de acest tip comis de persoane răuvoitoare, adoptă o lege prin care devine ilegală deturnarea semnalelor tv.

În timp ce vinovatul hack-ului de la HBO, un tehnician de satelit, a fost identificat rapid, până în prezent nimeni nu are nici o idee cine s-a ascuns în spatele măștii lui Max Headroom.

În acei ani, studiourile de televiziune își trimiteau semnalul către un emițător situat la mare înălțime, care apoi îl redistribuia în tot orașul. În Chicago, aceste transmițătoare se aflau în partea de sus a John Hancock Building și a Sears Tower, scrie Slate.

Hackerul a rămas necunoscut

Este posibil ca, de pe un acoperiș sau dintr-un apartament la mare înălțime, hackerul să-și trimită propriul semnal de microunde către un transmițător folosind o antenă parabolică. Pentru a monopoliza emițătorul, era suficient ca semnalul acestuia să fie mai puternic decât cel al studioului de televiziune.

Dacă procesul este relativ simplu, echipamentul necesar ar fi costat în jur de 10.000 de dolari noi, estimează Michael Marcus , angajatul FCC care a investigat cazul. Deși acest material este disponibil la mâna a doua, este un preț mare doar pentru o glumă.

Aici constă și originalitatea incidentului. În ciuda unui nivel ridicat de sofisticare care i-a permis să scape de justiție, hackerul nu și-a folosit timpul de antenă pentru a trimite un mesaj clar sau pentru a face o cerere și nu a mai vorbit niciodată despre el de atunci. Acest lucru poate face actul lui și mai misterios.

author avatar
Tudor Borcea