AcasăȘTIRI EXTERNEIncident diplomatic între Bruxelles și Paris. Un fermier belgian a mutat granița

Incident diplomatic între Bruxelles și Paris. Un fermier belgian a mutat granița

Incident diplomatic între Bruxelles și Paris. Un fermier belgian a mutat granița

O bornă de piatră care marca granița dintre Belgia și Franța a fost mutată în urmă cu câteva zile de un fermier belgian. Deloc pe placul satului Bousignies-sur-Roc, din nordul Franței, care a văzut, de facto, cum teritoriul ei s-a redus.

Un incident diplomatic insolit? Un fermier belgian a mutat o bornă de frontieră care data de două secole, separând țara sa de Franța, pentru a putea circula cu tractorul său și a-și extinde terenul.

Aurélie Welonek, primărița micului sat francez, a explicat că fermierul belgian a mutat borna, care data din 1819 și care se sprijinea de un copac, cu 2,29 metri.

De asemenea, fermierul a profitat de ocazie pentru „a-și repoziționa gardul pe copacii care aparțin fondului forestier din Bousignies”, a adăugat Welonek, reducând astfel suprafața satului francez.

În plus, prin schimbarea semnului de hotar, țăranul este acuzat că a încălcat Tratatul de la Kortrijk (Courtrai) datând din 1819 și care trasează granița franco-belgiană. Acest tratat a fost semnat după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, în 1815.

Primarul belgian din Erquelinnes, unde locuiește fermierul în cauză, îi va spune acestuia să repoziționeze borna la locul inițial „pentru a nu crea un incident diplomatic”, a declarat partea franceză.

„O poveste întreagă în spatele acestei pietre”

„Nu putem muta bonele dintre trenuri darămite dintre țări, este și mai grav”, a estimat David Lavaux, primarul din Erquelinnes.

Dacă bărbatul refuză să „daunele”, va trebui contactat Ministerul Afacerilor Externe, pentru a se asigura respectarea Tratatului de la Kortrijk. „Nu este o singură piatră așezată așa în pădure, există o poveste întreagă în spatele ei”, judecă primarul din Bousignies-sur-Roc.

În acest caz, potrivit tratatului respectiv, o comisie franco-belgiană ar trebui să se întrunească pentru a determina delimitarea exactă a frontierei. Potrivit lui David Lavaux, ultima comisie franco-belgiană pe această temă datează din 1930.

Ambii primari au dat asigurări să incidentul se va rezolva pe cale amiabilă.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea