AcasăȘTIRI EXTERNEIncident aviatic grav în Belarus. Aleksandr Lukașenko a deturnat un avion comercial...

Incident aviatic grav în Belarus. Aleksandr Lukașenko a deturnat un avion comercial ca să-și aresteze opozantul

Aleksandr LukașenkoIncident aviatic grav în Belarus. Aleksandr Lukașenko a deturnat un avion comercial ca să-și aresteze opozantul

Un avion comercial aparținând companiei RyanAir plin cu pasageri a fost deturnat la ordinul preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko. Aeronava zbura pe ruta Grecia – Lituania, dar a fost redirecţionată către Minsk din cauza unei presupuse „alerte cu bombă”.

În realitate, autorităţile au primit comandă de „sus” să aresteze un jurnalist de partea opoziţiei. Este vorba despre jurnalistul Roman Protaşevici, care a fost reținut la aterizare împreună cu partenera lui de viață, dar și alți patru cetățeni ruși. Avionul deturnat a plecat după șapte ore spre destinația sa finală, anume Vilnius.

A fost o aterizare forțată, care a semănat panică și neliniște printre cei 171 de pasageri aflați la bord. Situația a fost cu atât mai tensionată cu cât avionul comercial a fost escortat de un avion de luptă Mig29. Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko.

„Ne-au dat jos din avion, câinii au fost puși să miroasă bagajele. L-au luat pe tipul de lângă mine, i-au aruncat bagajul pe pistă. L-am întrebat ce se întâmplă. Mi-a spus cine este și a adăugat: Mă vor executa aici”, a povestit un pasager care stătea în avion lângă Roman Protasevici, potrivit BBC.

Opozantul lui Lukașenko, arestat la Minsk

Jurnalistul Roman Protaşevici, de 26 de ani, este un contestatar al regimului din Belarus, condus de președintele Aleksandr Lukașenko. Acesta a fugit din propria țară în anul 2019, după ce devenise o țintă a președintelui. El a ajuns în Polonia în același an, unde a cerut azil politic, transmite Mediafax. În 2020, a scris despre alegerile prezidențiale care au avut loc în țara natală și nu a mai durat mult până să fie trecut pe lista teroriștilor din Belarus.

Roman Protaşevici

Roman Protaşevici se temea pentru libertatea și pentru viața lui, după cum arată ultimele mesaje către prietenii lui. Mai mult, acestuia îi este frică de faptul că va fi ucis. Bărbatul care a criticat regimul lui Alexander Lukașenko riscă să stea în închisoare cel puțin 15 ani sau pedeapsa cu moartea, care încă este aplicată în Belarus.

Jurnalistul a început criticile împotriva regimului președintelui Lukașenko în urmă cu mulți ani, iar în 2010 deja au început arestările consecutive ale acestuia pentru proteste împotriva puterii. Acesta a fost inclusiv exmatriculat de la Facultatea de Jurnalism din Minsk, unde intrase prin forțe proprii. Roman Protaşevici este lider al mișcărilor împotriva guvernului Lukașenko din Belarus. Roman Protaşevici a înființat aplicația Nexta, o platformă din cadrul Telegram și milioane de oameni au putut urmări poveștile sale și informațiile date de acesta.

author avatar
Andreea Vlad