AcasăȘTIRI EXTERNEÎnchisoarea unde deținuții își pot face aproape toate poftele datorită unor vouchere

Închisoarea unde deținuții își pot face aproape toate poftele datorită unor vouchere

Ucrainenii aflaţi în arest preventiv pot cumpăra vouchere în valoare de 72 de dolari pe zi prin intermediul cărora beneficiază de condiţii mai bune de detenţie, cum ar fi aer condiţionat sau cuptor cu microunde.

Voucherele nu trebuie să fie pe numele deţinutului care le foloseşte şi pot fi achiziţionate de pe site-ul de internet al Ministerului de Justiţie de la Kiev. Costul este de maximum 72 de dolari pe zi, pentru celulele din capitală, şi mai mic în alte regiuni din Ucraina.

Măsura extinde un program lansat în mai, prin care arestaţii pot plăti pentru celule mai bune.

Ministrul Justiţiei, Denis Maliuska, a declarat agenţiei Reuters că voucherele pot fi cumpărate de deţinuţi, pentru utilizare reală, dar şi în glumă, pe post de cadouri pentru oficialii suspectaţi de corupţie.

„Nu ne aşteptăm ca majoritatea acestor certificate să fie utilizate de persoane închise în centrele reale de arest preventiv″⁣, a precizat  acesta într-un interviu,punctând faptul că „sunt mai mult (…) pentru cei care vor să irite pe cineva, de exemplu, un fost sau actual oficial sau pur şi simplu un om de afaceri care recurge la diverse scheme de evaziune fiscală″.

Condiții de lux pentru deținuți

Lidera organizaţiei Amnesty International din Ucraina, Oksana Pokalciuk, a contestat programul de vouchere, susţinând că justiţia nu trebuie „comercializată″.

„Autorităţile sunt obligate să asigure drepturile omului pentru toţi şi pentru fiecare, indiferent dacă o persoană poate plăti astfel de servicii sau nu″, a argumentat ea.

Denis Maliuska a răspuns la criticile aduse, spunând că „există un minimum de bază asigurat gratuit de stat pentru toţi cetăţenii ucraineni (…) Însă există şi lucruri peste acest nivel care nu pot fi asigurate de stat (…) iar o persoană trebuie să le acopere pe cheltuiala sa”.

Un raport guvernamental american din 2019 descrie condiţiile din centrele de arest şi închisorile ucrainene drept „proaste (…) şi uneori prezentând o ameninţare gravă la adresa vieţii şi sănătăţii deţinuţilor”.

Voucherele, bune pentru glume: Le poți trimite unui oficial suspect de corupție

Banii încasați din schema de plată din mai au finanțat renovarea a trei celule obișnuite la centrul de arest preventiv din Kiev, transmite Reuters.

„Aici erau ciuperci. Toaleta nu era deloc comodă. Era întuneric în celulă. Slavă Domnului că administrația a renovat. Este o plăcere pentru un deținut să meargă să folosească baia”, a declarat deținutul Danil.

Săptămâna trecută, patru vouchere au fost cumpărate în câteva ore de la lansarea programului. Ministerul Justiției poate oferi, de asemenea, tichete-cadou pentru persoanele care doresc să se distreze, petrecând o noapte în detenție, a anunțtat Denis Maliuska, dar sunt necesare măsuri pentru a garanta siguranța oaspeților în astfel de cazuri.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
219 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger