AcasăȘTIRI EXTERNEÎnchisoarea care nu permite ochelari de vedere. „Fac privirea amenințătoare”

Închisoarea care nu permite ochelari de vedere. „Fac privirea amenințătoare”

Închisoarea care nu permite ochelari de vedere. „Fac privirea amenințătoare” / Foto: printscreen

O asociație de avocați a luat în vizor o închisoare japoneză care a interzis unui deținut să poarte ochelari de vedere pe motiv că aceștia îl fac să pară „amenințător” și a calificat decizia drept o încălcare a drepturilor omului.

Închisoarea Tsukigata din regiunea Hokkaido, în nordul Japoniei, l-a împiedicat pe deținut să își aducă ochelarii cu jumătate de ramă – cu o bară argintie în partea de sus și fără ramă vizibilă dedesubt – în timp ce își ispășea pedeapsa, a declarat Asociația Baroului Sapporo într-un protest adresat închisorii.

Ținut luni de zile fără ochelari

Închisoarea a interzis ochelarii pentru că „îi dădeau bărbatului o privire amenințătoare” care ar putea „intimida” alți deținuți și „declanșa comportamente indisciplinate, cum ar fi bătăi și intimidări”, a adăugat grupul de avocați.

Contactat, un oficial al închisorii a apărat această decizie. „Credem că nu există nimic ilegal sau incorect în modul în care am gestionat situația”, a spus el, refuzând să fie identificat din cauza politicii interne a închisorii.

Deținutul – un bărbat în vârstă de 40 de ani, care a fost eliberat între timp – a trăit luni de zile fără ochelari în timp ce își ispășea pedeapsa pentru o infracțiune rutieră, potrivit protestului oficial al avocaților depus în iunie. Vederea sa era atât de proastă încât ajungea să se „lovească de alți deținuți” și suferea și de „dureri de cap puternice”, scrie Le Figaro.

Ochelarii Bvlgari, „prea ostentativi”

Vicepreședintele Asociației Baroului Sapporo, Ayako Ito, a declarat în această săptămână că, pentru persoanele cu o vedere limitată, ochelarii pot fi asimilați cu „o parte a corpului”. „De exemplu, deținuții au dreptul să-și petreacă zilele citind, dar faptul că sunt privați de ochelari îngreunează acest act, ceea ce încalcă dreptul lor de a menține un nivel minim de cultură”, garantat de Constituția japoneză, a spus ea.

Anterior, închisoarea Tsukigata a fost reclasmată de aceeași asociație de avocați, în 2020, după ce a respins cererea unui alt deținut de a folosi proprii ochelari Bvlgari, pe care i-a considerat „prea ostentativi”.

 

author avatar
Tudor Borcea
178 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger