Parlamentul Turciei a adoptat joi seara o lege propusă de președintele Erdogan privind dezinformarea, lege care prevede pedeapsa cu închisoare pentru răspândirea de “informaţii false sau înşelătoare”.
Astfel, jurnaliștii și utilizatorii rețelelor de socializare ar putea petrece 3 ani după gratii pentru răspândirea de informații false, în ciuda preocupărilor profunde legate de libertatea de exprimare, potrivit Reuters.
Îngrijorări în cercurile jurnalistice
Dezbătute de la începutul lunii octombrie, cele 40 de articole ale legii intitulate oficial “legea presei”, au făcut obiectul a numeroase amendamente depuse (fără succes) de opoziţie, care denunţă o “lege a cenzurii”.
Articolul 29, în special, prevede pedepse cu închisoarea de la unu la trei ani pentru “răspândirea de informaţii false sau înşelătoare, contrare securităţii interne şi externe a ţării şi de natură să dăuneze sănătăţii publice, să tulbure ordinea publică, să răspândească frica sau panică în rândul populaţiei”.
Criticii au spus că nu există o definiție clară a „informației false sau înșelătoare”, lăsând legea deschisă abuzului din partea instanțelor despre care spun că au reprimat în mod agresiv disidența deschisă în ultimii ani în Turcia.
Legea, propusă de președintele Erdogan
Proiectul de lege fusese depus în parlament în luna mai de către deputaţii AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care urmăreşte să câştige un nou mandat în iunie 2023. Opoziţia a încercat fără succes să obstrucţioneze acest text, care a fost adoptat cu 334 de voturi din totalul de 581.
Proiectul de lege a stârnit numeroase îngrijorări în cercurile jurnalistice şi în rândul organizaţiilor pentru drepturile omului, ai căror membri s-au mobilizat la începutul lunii, protestând, mascate în negru, în faţa parlamentului.