AcasăȘTIRI EXTERNEÎnchisoare pe viață pentru aliații președintelui. Instanța a fost nemiloasă: 75 și...

Închisoare pe viață pentru aliații președintelui. Instanța a fost nemiloasă: 75 și 90 de ani după gratii!

inchisoareÎnchisoare pe viață pentru aliații președintelui. Instanța a fost nemiloasă: 75 și 90 de ani după gratii!

Un tribunal din Myanmar a condamnat doi membri ai partidului politic condus de Aung San Suu Kyi, fosta lideră înlăturată de la putere de o lovitură de stat militară, în februarie, şi vizată de o multitudine de proceduri judiciare.

Judecătorii au decis ca aceștia să petreacă 90, respectiv 75 de ani în închisoare după ce au fost găsiți vinovați de corupție. Pedepsele par a fi cele mai severe de până acum pentru oricare dintre zecile de membri ai Ligii Naționale pentru Democrație a lui Suu Kyi care au fost arestați după ce armata a preluat puterea la 1 februarie.

Cele mai severe pedepse din Myanmar

Fostul ministru al planificării de stat Kayin, Than Naing, a fost condamnat de instanța de stat pentru șase acuzații de corupție și a primit o pedeapsă de 90 de ani de închisoare, potrivit The National News.

Al doilea inculpat, Nan Khin Htwe Myint, în vârstă de 67 de ani, fostul ministru șef al statului Kayin și membru de top al partidului lui Suu Kyi, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru fiecare dintre cele cinci acuzații, a spus Zaw Min Hlaing.

Suu Kyi este judecată pentru corupție și alte acuzații penale despre care susținătorii ei spun că au fost inventate pentru a o discredita și a legitima preluarea puterii de către armată. Practic, orice condamnare ar împiedica-o să candideze la alegerile pe care guvernul instalat de armată a promis să le organizeze până în 2023.

Nan Khin Htwe Myin, membru al Comitetului Executiv Central al partidului, este un activist pro-democrație care a fost arestat pentru prima dată în 1974, în timpul unui protest studențesc. A mai fost arestată de cel puțin două ori înainte de a câștiga alegerile pentru parlamentul de stat în 2012 și 2015, după care a fost numită ministru de stat. Este cunoscută ca un aliat apropiat al lui Suu Kyi.

Primul verdict în procesul lui Aung San Suu Kyi, aşteptat pe 14 decembrie

Ea a fost reținută de soldați pe 2 februarie și plasată în arest la domiciliu, unde a făcut o emisiune transmisă în direct în care a cerut nesupunere civilă împotriva preluării armatei. Ea a fost arestată oficial pe 8 februarie.

Un prim verdict este aşteptat să fie pronunţat pe 14 decembrie în procesul împotriva fostei lidere de facto a Myanmarului, Aung San Suu Kyi. În acest dosar, justiţia trebuie să se pronunţe asupra unei eventuale încălcări de către fosta şefă de facto a guvernului a restricţiilor legate de pandemia de coronavirus. Aung San Suu Kyi „se va exprima în apărarea sa săptămâna viitoare şi verdictul este aşteptat pentru 14 decembrie”, potrivit sursei.

author avatar
Andreea Vlad
655 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger