AcasăȘTIRI EXTERNEÎncepe summit-ul „ultimei șanse” pentru climat

Începe summit-ul „ultimei șanse” pentru climat

Delegați din 197 de țări și organizații se întâlnesc la Glasgow, Scoția, pentru COP26, considerată cea mai importantă conferință privind clima după cea de la Paris, în 2015.

Primele discuții încep luni, 1 octombrie,  și vor dura două săptămâni. Obiectivul: atingerea emisiilor de carbon zero până în 2050 și limitarea încălzirii globale la 1,5 grade.

Johnson: „Dacă summit-ul eșuează, totul eșuează”

Premierul britanic Boris Johnson a declarat duminică că, dacă COP26 privind schimbările climatice eșuează la Glasgow, „ totul eșuează”, insistând asupra urgenței de a acționa pentru liderii din întreaga lume.

Cu un an întârziere din cauza Covid-19, COP26 s-a deschis duminică după-amiază, timp de două săptămâni, la Glasgow. Scopul Marii Britanii, care prezidează evenimentul, este ca toate țările, în special cei mai mari emitenți, să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

„Trebuie să acționăm acum și să rămânem plini de speranță” , a declarat duminică, pe un ton serios, Johnson, la Roma, unde s-a încheiat summitul G20. „Nu mai există nici o scuză pentru a sta, trebuie să vină măsuri concrete de data aceasta”, a adăugat el.

Johnson dorește să-și arate rolul de lider în lupta împotriva încălzirii globale și a așteptat cu nerăbdare acest summit, la un an după Brexit, în timp ce Marea Britanie rămâne lovită de Covid-19 și de penurii multiple.

China dă cu flit reuniunii

Dar șeful guvernului britanic va trebui să convingă peste o sută de țări să încheie un acord. El recunoaște că șansele de succes a COP26 sunt „incerte”. Și adaugă: „Acest summit va fi foarte, foarte dificil și sunt foarte îngrijorat că s-ar putea sfârși prost”.

Printre principalii poluatori de pe planetă, China nu va participa. Un eșec pentru gazda summit-ului, care va trebui să facă față multor critici. Acestea vor lua forma unor demonstrații ale activiștilor de mediu. Aproximativ 150.000 de activiști sunt așteptați să iasă pe străzile din Glasgow sâmbăta viitoare.

Au fost exprimate și alte îndoieli precum cele ale Secretarului General al Națiunilor Unite António Guterres, care a vorbit recent despre riscul unei „deplasări pentru dezastru”, atunci când a discutat despre obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră ale diferitelor state. Iar G20 nu a îmbunătățit nimic, potrivit lui, în timp ce membrii săi reprezintă 80% din emisiile la nivel mondial.

Curaj, găină, că te tai

Duminică seara, la Roma, tonul era destul de optimist. Liderii G20 și-au reafirmat angajamentul de a limita încălzirea globală și cred că acest lucru pune Cop26 pe drumul cel bun. „Ajungem mai înarmați” la Glasgow a salutat președintele francez Emmanuel Macron, încurajat de angajamentul celor mai mari 20 de puteri de a menține încălzirea globală la 1,5°C și de a nu mai subvenționa centralele pe cărbune din străinătate. Un progres  „tangibil”, a estimat președintele SUA, Joe Biden.

Am făcut progrese la Roma, dar nu sunt suficiente ”, a regretat premierul britanic. Angajamentele luate nu sunt considerate suficiente și promisiunile nu sunt respectate, așa că ne îndreptăm mai mult spre o creștere de 2,7°C conform experților, care o consideră catastrofală. COP26 are la dispoziție două săptămâni pentru a schimba curentul, în special cu marii poluatori, inclusiv China, dar și celălalt gigant asiatic, India, scrie RFI.

La Glasgow, țările în curs de dezvoltare vor încerca, de asemenea, să obțină de la țările bogate cele 100 de miliarde de dolari pe an promise pentru a le ajuta să abordeze consecințele schimbărilor climatice.  O altă problemă cheie este piața carbonului.

Pe scurt, ajungerea la un acord la Glasgow va fi, potrivit lui Alok Sharma, președintele acestui COP, mai dificilă decât la summit-ul climatic de la Paris. Mai ales că relațiile dintre China și SUA – mari poluatori- s-au deteriorat în ultimii șase ani. Dar, potrivit lui John Kerry, fostul secretar de stat al SUA și actualul emisar al țării sale pentru negocierile climatice, „cooperarea este singura modalitate de a scăpa de sinuciderea colectivă spre care se îndreaptă lumea”.

author avatar
Tudor Borcea
102 afisari

2 COMENTARII

  1. Se întrunesc călăii care salvează planeta, sigur că da. Borcea îi crede si îi susține, desigur.

  2. Hai sictir ,jigodiilor,dupa ce debarcati din jeturi cu reactie care consuma oxigen cat o tara intreaga plangeti de viitorul planetei bine sustinuti de tutele numite presa care va ciugule din palma.Huo,perversilor!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger