AcasăȘTIRI EXTERNEÎncepe procesul celei mai bătrâne naziste din lume

Începe procesul celei mai bătrâne naziste din lume

Începe procesul celei mai bătrâne naziste din lume

Procesul unei foste secretare al unui lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 96 de ani, care a fugit pentru scurt timp în ziua deschiderii procesului său în Germania, înainte de a fi arestată, a început în cele din urmă marți, 19 octombrie, în prezența acuzatei.

Irmgard Furchner trebuie să răspundă în fața tribunalului din Itzehoe (nord) pentru complicitate și tentativă de crimă în peste 11.000 de cazuri în lagărul de concentrare din Stutthof, în Polonia actuală, fapte care ar fi avut loc între 1943 și 1945.

Înpinsă într-un scaun cu rotile

Nonagenara a fost prezentă în timpul acestei noi audieri: a intrat în sală împinsă într-un scaun cu rotile, îmbrăcată într-o jachetă albă și un baston în mână. Pentru a se feri de numeroșii fotografi, și-a acoperit capul cu o eșarfă și a purtat ochelari de soare mari.

Procesul ei a început pe 30 septembrie într-un mod incredibil: Irmgard Furchner, care locuiește într-o casă de bătrâni lângă Hamburg, fugise în loc să meargă în instanță.

Ea compare liberă, dar au fost luate măsuri de supraveghere pentru a-i asigura prezența la audieri. Marți dimineață, Irmgard Furchner, singura femeie implicată în nazism care a fost judecată de zeci de ani în Germania, și-a declinat identitatea și apoi a rămas tăcută, ascultând rechizitoriul.

„A ajutat la uciderea a mii de prizonieri”

Parchetul o acuză că a „ajutat și încurajat uciderea perfidă și crudă” a mii de prizonieri între iunie 1943 și aprilie 1945 în acest lagăr în care a lucrat ca dactilografă și secretară a comandantului lagărului, Paul Werner Hoppe, scrie Le Point.

În acest lagăr de lângă orașul Gdansk (Danzig la acea vreme), unde au murit 65.000 de oameni, „deținuții evrei, partizanii polonezi și prizonierii de război sovietici” au fost uciși în mod sistematic, a reamintit acuzarea.

În virtutea funcțiilor sale, ea „a asigurat buna funcționare a lagărului” și „a fost conștientă de toate evenimentele și faptele care au avut loc în Stutthof”, în special de uciderile cu gloanțe sau gazare, a explicat procurorul Maxi Wantzen.

„Nu știa nimic” despre masacre

Într-un interviu recent acordat în 2019 ziarului NDR, fosta secretară a indicat „că nu știa nimic” despre masacrele comise în lagăr. Înainte de deschiderea procesului, acuzata anunțase într-o scrisoare către președintele Curții că nu vrea să se prezinte în fața judecătorilor săi.

La aproape 70 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Germania continuă să caute foști criminali naziști aflați încă în viață, ilustrând severitatea crescută, deși considerată tardivă de către victime, a justiției. De asemenea, Germania și-a extins anchetele către executanții, uneori subordonați, ai mașinăriei naziste.

Un fost SS, judecat la 100 de ani

Un alt acuzat, Josef Schütz, în vârstă de 100 de ani, a început să compară, la 7 octombrie,  la tribunalul Brandenburg-an-Havel (nord-est), unde își afirmă nevinovăția.

Cel mai vechi acuzat de crime naziste, acest fost subofițer al diviziei SS „Totenkopf” este urmărit penal pentru „complicitate la asasinarea” a 3.518 prizonieri, când opera în lagărul de concentrare Sachsenhausen, între 1942 și 1945.

Indivizii suspectați de crime naziste încă în viață astăzi, erau foarte tineri în momentul faptelor și ocupau mai degrabă funcții subordonate”, a declarat Guillaume Mouralis, director de cercetare la CNRS și membru al Centrului Marc Bloch din Berlin.

„Paradoxul este că acești «criminalii de birou» din eșalonurile mijlocii și superioare ale ierarhiei au fost în cele din urmă puțin îngrijorați de aceste fapte și de urmările lor”, adaugă el.

 

author avatar
Tudor Borcea