AcasăȘTIRI EXTERNEÎncepe lupta post-Brexit. Franța amenință că taie curentul insulei Jersey, dependență a...

Începe lupta post-Brexit. Franța amenință că taie curentul insulei Jersey, dependență a Coroanei britanice

Începe lupta post-Brexit. Franța amenință că taie curentul insulei Jersey, dependență a Coroanei britanice/ Foto: Facebook

Ministrul francea al Mării, Annik Girardin, a denunțat condițiile de pescuit impuse marinarilor francezi în apele insulei Jersey, ajungând până la amenințarea implicită de a tăia curentul pe cea mai mare insulă din Canalul Mânecii în cazul în care acordul Brexit nu va fi respectat de Londra.

Franța este gata să recurgă la „măsuri de retorsiune” dacă autoritățile britanice vor continua să restricționeze accesul pescarilor francezi la aceste ape, a declarat Annik Girardin.

Aceste măsuri de retorsiune, înscrise în acord, „suntem gata să le folosim”, a spus ea în timpul sesiunii de interogare a guvernului în Adunarea Națională, făcând aluzie la posibilele repercusiuni asupra „transportului electricității prin cablu submarin” care alimentează insula din Franţa.

„Regret dacă am ajunge acolo”, dar „vom fi acolo dacă este necesar să o facem”, a adăugat ministrul. Ea a spus că a fost „revoltată, acesta este cuvântul” când a descoperit, în seara zilei de 30 aprilie, că noile condiții de acces au fost hotărâte „unilateral” din partea britanică.

Londra a publicat recent o listă cu 41 de nave franceze autorizate să pescuiască în apele insulei Jersey. Dar această listă este însoțită de noi cerințe „care nu au fost concertate, discutate sau notificate înainte” ca parte a acordului de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la 1 februarie.

„Dacă o acceptăm situația din Jersey, este periculos pentru ansamblul accesului nostru” la apele britanice bogate în pești, a subliniat ea. Ministerul Mării a informat Bruxelles-ul cu privire la aceste noi măsuri neprevăzute și așteaptă acum ca executivul european, singurul împuternicit să negocieze cu Regatul Unit, să obțină „clarificări”.

Luni seară Comisia Europeană a declarat că „orice condiție” trebuia notificată cu un preaviz suficient de mare pentru ca cealaltă parte să poată „comenta sau să se adapteze”. „Mai mult, astfel de condiții nu pot discrimina pescarii noștri”, a adăugat Comisia, confirmând că va contacta autoritățile britanice.

Licențele de pescuit, un instrument de presiune pentru Londra?

Aplicarea acordului nu este dificilă doar în Jersey. Accesul „6-12 mile” adică zonele situate între 6 și 12 mile în largul coastelor britanice, foarte bogate în pește și adesea liniștite, favorabile navigării, pune în continuare o problemă pentru multe nave franceze care obișnuiau să vină în aceste zone.

Pentru pescarii din Hauts-de-France, pentru moment, Franța a primit doar 88 de licențe, din 163 solicitate, iar pentru colegii lor din Bretagne Nord, 13 licențe pentru 40 solicitate, potrivit ministerului france al Mării.

Pentru insula Jersey, doar 41 de licențe au fost acordate din 344 de cereri formulate în acest sens.

Deja săptămâna trecută, prin vocea secretarului de stat pentru afaceri europene Clément Beaune, Franța amenințase Regatul Unit cu „măsuri de represalii” privind serviciile financiare dacă nu se pune în aplicare acordul post-Brexit.

Situația este cu atât mai complexă cu cât Bruxelles-ul și Londra încă nu au reușit să cadă de acord asupra adoptării cotelor de pescuit pentru stocurile partajate între UE și Regatul Unit pentru 2021.

„Ne imaginăm, de asemenea, că dacă toate licențele nu sunt eliberate este pentru că ele constituie și un mijloc de presiune din partea autorităților britanice”, a declarat săptămâna trecută Jean-Luc Hall, director general al Comitetului Național francez pentru Pescuit.

author avatar
Tudor Borcea
256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger