AcasăȘTIRI EXTERNEÎncepe „furtuna perfectă”. Primele efecte ale sancționării țițeiului rusesc: ambuteiaj de petroliere...

Începe „furtuna perfectă”. Primele efecte ale sancționării țițeiului rusesc: ambuteiaj de petroliere în largul Turciei

Începe „furtuna perfectă”. Primele efecte ale sancționării țițeiului rusesc: ambuteiaj de petroliere în largul Turciei / Foto: printscreen

Petrolierele au format un ambuteiaj în largul coastelor Turciei, în prima zi de plafonare a prețurilor impuse de Occident țițeiului rusesc, Ankara insistând asupra unor noi dovezi de asigurare pentru toate navele.

Cel puțin 19 petroliere așteptau, luni, să tranziteze apele turcești prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, potrivit informațiilor oferite de brokeri de nave, comercianți de petrol și de servicii de urmărire prin satelit.

Blocaj naval în Bosfor și Dardanele

Un plafon de preț de 60 de dolari pe baril impus de țările G7, Australia și cele 27 de state ale UE pentru țițeiul rusesc transportat pe mare a intrat în vigoare săptămâna aceasta, cea mai recentă măsură occidentală de pedepsire a Rusiei pentru războiul declanșat în Ucraina.

Acordul permite ca petrolul rusesc să fie transportat în țări terțe cu ajutorul unor petroliere din statele membre ale G7 și ale Uniunii Europene, al companiilor de asigurări și al instituțiilor de credit, numai dacă marfa este cumpărată la un preț egal sau mai mic decât plafonul stabilit.

Kremlinul a replicat, luni, că măsurile luate de Occident ar destabiliza piețele globale de energie, dar nu ar afecta capacitatea Rusiei de a susține în continuare a ceea ce numește „operațiunea sa militară special” din Ucraina, informează Reuters.

Patru directori din industria petrolieră au declarat că Turcia a cerut noi dovezi de acoperire completă a asigurărilor pentru orice navă care navighează prin strâmtorile sale, având în vedere măsurile luate.

Ministerul turc al Transporturilor și Infrastructurii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Navele au ancorat în apropierea Bosforului și a Dardanelelor, cele două strâmtori care leagă porturile rusești din Marea Neagră de piețele internaționale.

Primul petrolier a sosit pe 29 noiembrie și de atunci așteaptă la ancoră, a declarat un brokernaval care a cerut anonimatul.

author avatar
Tudor Borcea
2.617 afisari

5 COMENTARII

  1. 60 de dolari pe baril reprezintă pragul de la care vânzând petrol Russia nu ar obține nici un cent profit dacă se scad cheltuielile cu extracția. Adică Russia ar vinde petrolul doar ca să se afle în treabă. Să poată spune că are activitate și atât. Este ca și când am merge la serviciu doar pentru a ne acoperi cheltuielile cu deplasarea de acasă la serviciu și invers. Idee interesantă a occidentalilor sataniști.

      • Hai sa-l pupi in robinet pe bideu, vita !
        Sa vad ce face tarisoara ta fara cei 30% din necesarul de petrol care venea de la producatorul rus.
        Vei sta , din nou, cu zilele si noptile la coada la benzina CA SA PRIMESTI O CANISTRA PE LUNA !
        Cretinule !

  2. Și ce dacă …. Stam la coada mai bine, decât să-și arate rusul ” mușchii” atrofiați . Unii dintre noi am stat la coadă și pt 20 litri și nu am murit încă … Exista și alte mijloace de transport sau luativa mașinuțe cu consum mai mic… Asta pt cei care cred că s-au născut în mașină cu motor de 3.000 cm.c. ….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger