AcasăȘTIRI EXTERNEÎncepe. Amenzi uriașe pentru cei care refuză vaccinarea anti-Covid-19

Începe. Amenzi uriașe pentru cei care refuză vaccinarea anti-Covid-19

Începe. Amenzi uriașe pentru cei care refuză vaccinarea anti-Covid-19

Guvernul din Austria intenționează să amendeze în fiecare lună persoanele cu vârsta de 14 ani și peste dacă refuză vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19.

Guvernul austriac condus de conservatori a anunțat detalii despre planul său privind vaccinarea obligatorie, afirmând că se va aplica tuturor persoanelor cu vârsta de 14 ani și peste.

3.600 de euro amendă și catastif pentru antivacciniști

Persoanele care vor refuza vaccinarea se confruntă cu amenzi de de până la 3.600 de euro (4.071 de dolari) la fiecare trei luni.

Aproximativ 68% din populația Austriei este complet vaccinată împotriva Covid-19, una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest. Mulți austrieci sunt sceptici cu privire la vaccinuri, o viziune încurajată de Partidul Libertății de extremă dreapta, al treilea ca mărime din parlament.

Un registru de vaccinare va fi comparat din trei în trei luni cu o listă a rezidenţilor, ceea ce va face posibilă identificarea nevaccinaţilor şi aplicarea amenzilor. Austria are o populaţie rezidentă de circa 9 milioane de locuitori.

„Nu vrem să pedepsim oamenii care nu sunt vaccinați. Vrem să-i câștigăm și să-i convingem să se vaccineze”, a declarat  ministrul Afacerilor Constituționale, Karoline Edtstadler, într-o conferință de presă cu ministrul Sănătății Wolfgang Mueckstein.

Mandatul de vaccinare obligatorie, care trebuie aprobat de parlament, urmează să înceapă la 1 februarie și să dureze până în ianuarie 2024. Două partide de opoziție îl susțin, sugerând că va trece cu ușurință.

Mueckstein a spus că vor exista scutiri pentru femeile însărcinate – deși a subliniat că vaccinurile sunt recomandate și pentru acestea – pentru persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale și pentru persoanele care s-au recuperat în urma Covid-19 în ultimele șase luni.

author avatar
Tudor Borcea