AcasăȘTIRI EXTERNEIncendiile răvășesc Spania și provoacă „o catastrofă fără precedent” în Sardinia

Incendiile răvășesc Spania și provoacă „o catastrofă fără precedent” în Sardinia

Incendiile răvășesc Spania și provoacă „o catastrofă fără precedent” în Sardinia

Incendii de pădure devastatoare s-au răspândit în părți din sudul Europei, străpungând zonele rurale spaniole și grecești și forțând 1.000 de persoane de pe insula italiană Sardinia să-și părăsească locințele.

Guvernul local din Sardinia a declarat duminică starea de urgență, din cauza a ceea ce a descris ca fiind „o catastrofă fără precedent”. „Încă nu este posibil să se estimeze pagubele cauzate de incendiile care sunt încă în curs în zona Oristano”, a declarat luni președintele regiunii Sardinia, Christian Solinas. „Vegetația a fost distrusă, magazinele și casele au fost arse și animalele au fost ucise”, a adăugat el.

Ajutor economic în zonele afectate

Potrivit autorităților estimarea actuală a suprafeței arse este de aproximativ 20.000 de hectare, dar oficialii încă evaluează pagubele. În ultimele zile, regiunea a desfășurat 7.500 de persoane și peste 20 de avioane pentru a lupta împotriva incendiilor.

Italia a primit, de asemenea, sprijin din partea țărilor vecine, Franța și Grecia desfășurând patru avioane pentru a oferi asistență în stingerea flăcărilor, scrie CNN. Solinas l-a îndemnat pe premierul italian Mario Draghi să trimită ajutor economic în zonele afectate.

Incendii „sub control” în Spania

Peninsula iberică nu a fost scutită de incendii, cu flăcări care au devastat Catalonia, în nord-estul Spaniei. Peste 1.700 de hectare au ars în regiunile Conca de Barberà și Anoia, dar focurile s-au stabilizat în proporție de 90% luni, după ce forțele de pe teren au preluat controlul asupra situației.

În Lietor, în regiunea central-estică Castilla-La Mancha, peste 2.500 de hectare au ars în weekend.

Portugalia și Grecia, amenințate la rândul lor

Portugalia vecină nu a fost afectată de incendiile recente, dar un raport la începutul acestei luni spunea că este națiunea cea mai afectată de incendii forestiere din Europa. Organizația de mediu Associação Natureza Portugal (ANP), care servește ca reprezentant național al Fondului internațional mondial pentru natură (WWF), susține că s-au produs peste 18.000 de incendii anual în Portugalia din 2010.

În Grecia, zeci de incendii forestiere au avut loc între duminică și luni, peste 700 de pompieri fiind detașați pentru a prelua controlul situației.

Secetele devin din ce în ce mai frecvente și mai severe în sudul Europei, iar specialiștii de mediu au avertizat că regiunea prezintă cel mai mare risc din cauza impactului schimbărilor climatice pe continent.

author avatar
Tudor Borcea
281 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger