AcasăȘTIRI EXTERNEIncendii istorice în Turcia. Localnicii și turiștii sunt evacuați din stațiunile Antalya...

Incendii istorice în Turcia. Localnicii și turiștii sunt evacuați din stațiunile Antalya și Bodrum

Incendii istorice în Turcia. Localnicii și turiștii sunt evacuați din stațiunile Antalya și Bodrum

Turiștii străini și rezidenții turci au fost evacuați din hotelurile și casele lor duminică, 1 august 2021 în sudul Turciei, în fața progresului incendiilor care au devastat țara timp de cinci zile și au ucis șase persoane.

În exclusivista stațiune de lux din Bodrum, un cartier a fost evacuat în timp ce flăcările erau întețite de vânturi puternice privenind din districtul Milas, aflat în apropiere, potrivit CNN Turcia. Locuitorii și turiștii au trebuit să-și părăsească hotelurile și casele.

În imposibilitatea de a se deplasa pe drum, 540 de persoane au fost evacuate cu barca, potrivit sursei citate.

În orașul turistic Antalya, au loc alte evacuări, potrivit canalului NTV, care prezenta imagini cu un fum negru care învăluia casele. Timp de cinci zile, incendiile au devastat sudul Turciei. Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața.

Cele mai grave incendii din cel puțin un deceniu

Turcia se confruntă în prezent cu cele mai grave incendii din cel puțin un deceniu, potrivit datelor oficiale, cu aproape 95.000 de hectare arse până acum în 2021, comparativ cu o medie de 13.516 în acest moment al anului, între 2008 și 2020.

Ministrul turc al Agriculturii și Silviculturii, Bekir Pakdemirli, a declarat că 107 din 112 incendii forestiere sunt acum controlate, dar în zonele turistice din Antalya și Mugla incendiile au persistat, scrie Ouest-France.

Pârjol la 49,1 grade Celsius

Temperaturile ar trebui să rămână ridicate după recorfdurile atinse luna trecută, cum ar fi 49,1 ° C înregistrate pe 20 iulie în Cizre (partea extremă de sud-est a țării, în Anatolia).

Mercurul este de așteptat să atingă 40 ° C în Antalya luni, 2 august, conform prognozelor.

Președintele Edrogan, sub focul criticilor

Ministerul Turc al Apărării a lansat imagini din satelit care arată amploarea pagubelor produse pădurilor, zone intinse fumegau și erau pline de funingine.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a fost ținta criticilor atunci când sa dovedit că Turcia nu avea avioane bombardiere cu apă, în timp ce problema incendiilor s-a agravat în țară, unde o treime din teritoriu este împădurită.

Principalul partid de opoziție, CHP (Partidul republican al poporului, social-democrat), l-a acuzat pe președintele turc că a demontat infrastructura unei organizații semi-publice care deținea bombardiere cu apă.

Conform datelor publicate de Uniunea Europeană, Turcia a fost devastată de 133 de incendii în 2021 până acum, comparativ cu o medie de 43 între 2008 și 2020.

 

 

author avatar
Tudor Borcea