AcasăȘTIRI EXTERNEIncendii, inundații și valuri de căldură: emisfera nordică, lovită de schimbările climatice

Incendii, inundații și valuri de căldură: emisfera nordică, lovită de schimbările climatice

Incendii, inundații și valuri de căldură: emisfera nordică, lovită de schimbările climatice

Din Statele Unite până în Germania, prin Siberia, aproximativ 40 de țări sunt afectate în prezent de inundații, incendii și valuri de căldură de o magnitudine fără precedent.

Vemea extremă a șocat în acest an prin violență și rapiditatea cu care a transformat vaste zone sau comunități umane.

Focul, pedeapsă pentru Canada și SUA

Aproximativ 300 de incendii au devastat vestul Canadei timp de câteva săptămâni după un episod de căldură foarte intensă, la sfârșitul lunii iunie.

În Columbia Britanică, autoritățile au declarat starea de urgență și mii de rezidenți au primit ordin să-și evacueze casele. În această provincie, 3.000 km pătrați s-au transformat deja în cenușă: acest lucru este deja de trei ori mai mult decât media din ultimii zece ani.

De cealaltă parte a frontierei, 83 de incendii de mari proporții devastează Statele Unite, unele atât de periculoase încât pompierii le compară cu monștrii.

Un incendiu mai mare decât Los Angeles

Bootleg Fire, din Oregon, este de departe cel mai impresionant mega-incendiu. Deja mai mare decât orașul Los Angeles, acesta continuă să crească, alimentat de vânturi și de o secetă majoră.

Chiar și New York-ul, de cealaltă parte a țării, a fost acoperit de un văl cenușiu care are gust de fum, marți, cauzat de incendii. A fost emisă o alertă privind calitatea aerului.

O dată la 1.000 de ani

Un astfel de val de căldură în vestul Canadei și SUA este „un eveniment care se întâmplă o singură dată într-un mileniu” și care ar fi fost practic „imposibil fără încălzirea globală” potrivit experților World Weather Attribution.

În Siberia, aproape 220 de focare sunt active în regiunea foarte puțin populată din Republica Saha (Iakutia), una din cele mai reci regiuni de pe planetă. 6.500 de pompieri, ajutați de armată, se luptă cu aceste incendii care devastează sute și sute de mii de hectare.

„Ne confruntăm cu cea mai secetoasă vară din ultimii 150 de ani și în iunie a depășit toate recordurile de temperature, a declarat Aysen Nikolayev, primarul Yakutsk, capitala provinciei. Acest val de căldură afectează și Scandinavia.

Țări sub ape

După inundațiile devastatoare din Belgia și Germania (201 morți), Asia a fost cea care s-a trezit sub ape. În China, centrul țării este lovit de ploi torențiale fără precedent în ultimii 60 de ani, care au ucis cel puțin 25 de persoane și au provocat saune de milioane de euro, scrie Ouest-France.

„Inundații extrem de grave”, a admis președintele Xi Jinping, au lovit Zhengzhou. Acest oraș de 10 milioane de locuitori, la 700 km sud de Beijing, a primit în trei zile echivalentul a aproape un an de precipitații (644,6 mm în 24 de ore față de 640,9 mm în medie anuală).

În India, orașul Bombay a fost lovit de ploile musonice de sâmbătă. 33 de oameni au murit deja. Se așteaptă ca ploile abundente să continue până pe 24 iulie. Acestea afectează, de asemenea, Indonezia. În Australia, orașul Perth a doborât un record de precipitații vechi de 20 de ani și prognoza meteo anunță mai multe ploi abundente pentru săptămânile următoare.

Nici Noua Zeelandă nu este nici ea ferită: 733 mm de apă în trei zile, sau 119% din precipitațiile anuale pe coasta de vest!

Cupola de căldură

În emisfera nordică, recordurile de căldură se înlănțuie. În prezent, presiunile ridicate captează aerul fierbinte și acționează ca un capac pe oală. Fenomenul nu este fără precedent, dar intensitatea și multiplicarea acestuia sunt îngrijorătoare.

Oamenii de știință observă, de asemenea, durata prelungită și influența asupra vânturilor de mare altitudine care slăbesc și perturbă clima din emisfera nordică. Astfel de cupole de căldură sunt situate pe coastele de vest ale Americii de Nord și în Siberia, care sunt devastate de incendii.

Alte trei sunt identificate în prezent în Turcia (49,1°C în Cizre marți), în nordul Japoniei (în special insula Hokkaido) și pe insulele britanice, unde a fost declarată o alertă maximă până joi. Tot atâtea locuri în care recordurile de temperatură au fost recent depășite.

author avatar
Tudor Borcea
401 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger