AcasăȘTIRI EXTERNEIncendii în Europa: UE trimite avioane, elicoptere și pompieri în țările afectate

Incendii în Europa: UE trimite avioane, elicoptere și pompieri în țările afectate

Comisia Europeană a anunțat expedierea avioanelor, elicopterelor și pompierilor în Italia, Grecia, Albania și  Macedonia de Nord,  unde canicula din ultimele săptămâni a provocat incendii forestiere catastrofale.

Două aeronave de tipul Canadair, de provenienţă franceză, sunt trimise în zonele afectate din Italia, a detaliat executivul european într-un comunicat.

Două avioane pentru intervenţii în caz de incendiu care provin din Cipru vor fi trimise în sprijinul Greciei alături de o echipă de luptă contra incendiilor având drept misiune susţinerea operaţiunile de pe teren, se mai precizează în documentul citat de AFP.

Două elicoptere destinate susţinerii operaţiunilor din Albania vor fi de asemenea trimise de Republica Cehă şi de Ţările de Jos, iar Slovenia trimite o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord.

Ajutorul este mobilizat prin mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puţin 75% din costurile legate de transport.

“Facem eforturi 24 de ore din 24 pentru a trimite ajutoarele în contextul în care incendiile fac ravagii în Europa. Protecţia civilă a Uniunii Europene veghează ca instrumentele noastre de luptă împotriva incendiilor active să fie utilizate la capacităţile lor maxime. Este vorba despre un excelent exemplu de solidaritate al Uniunii Europene în situaţii de urgenţă”,  a declarat comisarul european responsabil cu gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor