AcasăȘTIRI EXTERNEÎncălzirea globală și fățărnicia lui Steven Spielberg. Avionul privat al regizorului, bombă...

Încălzirea globală și fățărnicia lui Steven Spielberg. Avionul privat al regizorului, bombă ecologică în numai două luni

Încălzirea globală și fățărnicia lui Steven Spielberg. Avionul privat al regizorului, bombă ecologică în numai două luni / Foto: printscreen

Un avion privat aparținând lui Steven Spielberg a consumat kerosen în valoare de peste 116.000 de dolari, din iunie, în ciuda avertismentelor din trecut ale celebrului regizor de la Hollywood cu privire la încălzirea globală, potrivit unei baze de date de urmărire a zborurilor.

Avionul lui Spielberg, un Gulfstream G650, a consumat combustibil în valoare de cel puțin 116.159 de dolari pe parcursul a 16 călătorii care s-au întins pe aproape 17.000 de mile din 23 iunie, potrivit datelor de urmărire a zborurilor de la ADS-B Exchange și compilate de baza de date Celebrity Jets.

„Încălzirea globală mă îngrozește”

Cifrele sunt probabil o subestimare, deoarece baza de date nu a calculat indicatorii de combustibil și distanță pentru cel puțin trei călătorii efectuate de avionul lui Spielberg. Cu toate acestea, Spielberg a declarat anterior că încălzirea globală îl „îngrozește” și i-a criticat pe oamenii care „trec cu nonșalanță prin viață” fără să le pese de impactul lor asupra mediului.

„Sunt îngrozit de încălzirea globală”, a remarcat Spielberg în timpul unui interviu din 2018 pentru filmul său Ready Player One. „Încălzirea globală este o realitate științifică. Nu este un truc politic. Este o reală, măsurabilă, cuantificabilă”. El a adăugat că „toată lumea trebuie să fie trasă la răspundere” pentru rolul pe care îl joacă în schimbările climatice, scrie New York Post.

Printre cele peste o duzină de călătorii ale sale, avionul lui Spielberg a călătorit 3.589 de mile de la Westhampton, New York, la Amsterdam, Olanda, pe 29 iunie, arzând combustibil în valoare de 21.183 de dolari și emițând 32 de tone de dioxid de carbon, potrivit Celebrity Jets. Avionul a călătorit apoi la Rotterdam, în Olanda, înainte de a se întoarce la Westhampton pe 1 iulie, arzând încă 24.685 de dolari în combustibil și emițând alte 38 de tone de dioxid de carbon.

De asemenea, avionul a efectuat călătorii lungi de la Westhampton la Van Nuys, California, pe 11 iulie, de la Westhampton la Knock, Irlanda, pe 21 iulie și de la Teterboro, New Jersey, la Van Nuys pe 4 august. Cea mai recentă călătorie înregistrată a fost un zbor scurt, joi seara, de la Martha’s Vineyard, Massachusetts, la Teterboro.

În total, avionul lui Spielberg a emis cel puțin 179 de tone de dioxid de carbon în ultimele două luni. Prin comparație, americanul mediu are o amprentă anuală de carbon de 16 tone, iar amprenta medie globală este de patru tone pe persoană. În timp ce majoritatea călătoriilor avionului și consumul de combustibil au fost înregistrate, baza de date nu a calculat datele pentru câteva zboruri, inclusiv două joi, de la Van Nuys la Chicago și de la Chicago la Martha’s Vineyard.

Și DiCaprio „salvează planeta”

Spielberg nu este singura celebritate de la Hollywood care a avertizat cu privire la încălzirea globală în timp ce călătorește cu avioane private în jurul lumii. Fox News Digital a relatat săptămâna trecută că actorul Leonardo DiCaprio a făcut mai multe călătorii cu combustibil fosil în ultimii ani, în timp ce milita pentru măsuri extreme de combatere a schimbărilor climatice.

În 2016, DiCaprio ar fi zburat 8.000 de mile cu un avion privat din Europa până la New York pentru a accepta un premiu pentru activismul său în domeniul mediului. El s-a întors apoi în Europa pentru un eveniment caritabil. În același an, DiCaprio s-a deplasat cu un avion privat la Forumul Economic Mondial (WEF) din Davos, Elveția. În cadrul summitului, WEF i-a acordat lui DiCaprio premiul Crystal Award pentru „leadership-ul său în abordarea crizei climatice”.

 

author avatar
Tudor Borcea