AcasăȘTIRI EXTERNEÎncălzirea devine obsesie națională în Germania. „Înghețați cu stil” / Teama de...

Încălzirea devine obsesie națională în Germania. „Înghețați cu stil” / Teama de pene de curent și de un atac al Rusiei

Încălzirea devine obsesie națională în Germania. „Înghețați cu stil” / Teama de pene de curent și de un atac al Rusiei / Foto: printscreen

Germanii se tem de pene de curent, de un atac rusesc, de lipsa de alimente și de frig.

„Ai dat drumul la încălzire?”. Aceasta este întrebarea pe care și-o pun germanii în ultima vreme, imediat după ce se salută. De când a sosit frigul și termometrul scade regulat sub zero grade noaptea, problema încălzirii a devenit o obsesie națională în Germania.

„Rămâneți șic„ și „înghețați cu stil”

În încercarea de a economisi bani în fața creșterii facturilor la gaze și electricitate, mulți oameni încălzesc acum doar anumite camere, baia și camera de zi. Și – așa cum recomandă cu promptitudine liderii germani – își pun un pulover în plus și șosete de lână, reduc timpul (și temperatura) petrecut la duș la câteva minute sau, mai bine, se spală la chiuvetă și cu apă rece. Gesturi care, speră ei, vor amortiza șocul energetic.

Ziarele germane publică broșuri întregi care dau sfaturi: 19 grade maximum pentru calorifere, puneți capacul pe cratiță pentru ca apa pentru paste să se încălzească mai repede, încărcați mașina de spălat la maximum, nu folosiți uscătorul de rufe (mare consumator de electricitate).

Sau: izolați bine ferestrele, dar nu uitați, în ciuda frigului, să le deschideți din când în când pentru a aerisi încăperile și a evita umezeala și formarea de mucegai pe pereți.

Sobele de camping cu gaz sunt epuizate în supermarketuri, scrie Le Point.

În august, coaliția de la Berlin a convenit asupra unei serii de măsuri pentru a încerca să reducă consumul de energie în țară. Scopul acestei strategii este de a economisi energie și de a renunța la dependența de gazul rusesc.

Ministerul Economiei estimează că, pentru a evita raționalizarea gazului în timpul iernii, germanii trebuie să își reducă consumul cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Revistele de modă publică secțiuni speciale: „Să rămâi șic în timp ce îți este cald”, „Să îngheți cu stil”. Hainele și tricotajele cu guler înalt sunt, negre de preferință, sunt din nou la modă.

Cursuri de supraviețuire

Dar teama de o pană de curent îi îngrijorează cel mai mult pe germani. Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Forsa, 38% dintre germani și-au luat deja măsuri de precauție și au depozitat apă și alimente în pivniță sau în cămară. O listă standard publicată în luna mai de ministrul de Interne, Nancy Faeser, le recomandă oamenilor să păstreze în casele lor alimente pentru 10 zile: în plus de 20 de litri de apă, conserve, 3,5 kg de cereale, orez, paste și cartofi, 2,5 kg de fructe uscate și semințe oleaginoase, 2,6 kg de lapte și produse lactate de lungă durată etc.

Dar și un rucsac care să conțină acte de identitate, certificat de naștere și pașaport, bani, medicamente esențiale, jucăria preferată a copiilor, și o lanternă. Diferite instituții oferă „cursuri de urgență” pentru a învăța cum să supraviețuiești câteva zile fără electricitate, de exemplu, la lumina lumânărilor sau cu ajutorul unei lanterne de buzunar.

Simulări de blackout

Mai multe orașe au simulat deja întreruperi de energie electrică pentru a se pregăti pentru ce e mai rău.

Chiar dacă experții continuă să asigure că rețeaua electrică germană este una dintre cele mai sigure din lume, iar ministrul Economiei, Robert Habeck, anunță că depozitele de gaz sunt pline în proporție de 100%, teama de o pană de curent persistă.

Mulți nu se pot abține să nu răspândească ideea sfârșitului iminent al lumii. Cei mai îngrijorați sună la primării pentru a afla unde se află cel mai apropiat adăpost antiatomic „în caz că rușii încep să bombardeze Germania”.

author avatar
Tudor Borcea
354 afisari

4 COMENTARII

  1. nemtzii nu sunt ciar asa de destepti:
    ultima data cumparasera 3 milioane de volume „mein kampf”,
    doar cateva aveau autograf…..

  2. Bai adunatura de hitleristi sadea, bai arogantilor ipocriti, cel mai bine e ca fiecare care are acasa in biblioteca volumul Mein Kampf de celebrul Adolf H., sa il trimita lui Rares Bogdan pentru un autograf, iar dupa aia ii da foc, si incep sa se incalzeasca 🙂 Ha ha ha 🙂 Natie de tampiti ordinari mai prosti ca astia rar gasesti, mai masochisti ca astia nu exista in m UE 🙂 Muriti bai odata, ca nu toti au timp sa stea dupa ifosele voastre, unii se mai si pregatesc de WW3 nuclear, nu se ocupa numai de prostii, ca voi, adunatura de nazisti kurkubeisti dusi cu pluta pe Oder in sus 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger