AcasăȘTIRI EXTERNEÎncă o țară deschide un front împotriva Rusiei. L-a sfidat pe Putin...

Încă o țară deschide un front împotriva Rusiei. L-a sfidat pe Putin chiar la el acasă, la Sankt Petersburg! – VIDEO

putinÎncă o țară deschide un front împotriva Rusiei. L-a sfidat pe Putin chiar la el acasă, la Sankt Petersburg! - VIDEO

Rusia suspendă transportul de petrol kazah după declarațiile surprinzătoare ale președintelui Qasym-Jomart Toqaev, făcute la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg.

Ca răspuns, Kazahstanul blochează 1.700 de vagoane de tren încărcate cu cărbune rusesc , potrivit publicației Kommersant.

Petrolul kazah, blocat în portul Novorossiysk

Moscova se pregătește să pună Kazahstanul pe lista neagră din cauza criticilor aduse de Tokayev. Exporturile de petrol, pe care Kazahstanul a decis să-l redenumească pentru ca mulți clienți occidentali să nu-l confunde cu sortimentul rusesc, supus sancțiunilor, au fost oprite în portul Novorossiysk.

Din 16 iunie, în portul Novorossiysk, este oprit accesul navelor spre conducta petrolieră Caspică, prin care petrolul kazah era transportat către piețele occidentale, scrie Kommersant.

Potrivit versiunii oficiale, 50 de obiecte explozive din cel de-al Doilea Război Mondial au fost găsite în preajma conductei petroliere Caspice, iar pentru a le neutraliza, partea rusă suspendă transportul petrolului până la sfârșitul lunii.

Tokayev nu recunoaște autoproclamatele republici Donețk și Luhansk

Aflat chiar lângă Vladimir Putin, președintele Kazahstanului, Kassim Tokayev, a anunțat cu nonșalanță că țara sa nu recunoaște independența celor două regiuni separatiste din Donbas, din cauza cărora Rusia ar fi atacat Ucraina.

„Nu recunoaștem nici Taiwanul, nici Kosovo, nici Osetia de Sud, nici Abhazia și se pare că acest principiu se aplică și pseudo-statelor care, în opinia noastră, sunt Luhansk și Donețk”, a declarat acesta.

author avatar
Andreea Vlad