Creșterea ratelor dobânzilor va avea un impact negativ asupra economiilor, va reduce investițiile și va prăbuși cererea.
În raportul Conferinței ONU pentru Comerț și Dezvoltare (Unctad) se arată că „economiile avansate trebuie să își schimbe cursul politicilor fiscale, deoarece continuarea înăspririi monetare va înrăutății condițiile economice”.
„Chiar și în condițiile în care creșterea în economiile dezvoltate încetinește mai brusc decât se anticipa, atenția factorilor de decizie politică s-a concentrat mult prea mult pe atenuarea presiunilor inflaționiste prin politici monetare restrictive, în speranța că băncile centrale pot pilota economia spre o aterizare ușoară, evitând o recesiune în toată regula”.
„Nu numai că există un pericol real ca remediul monetar să se dovedească mai rău decât boala economică, în ceea ce privește scăderea salariilor, a ocupării forței de muncă și a veniturilor guvernamentale, dar drumul urmat ar inversa promisiunile de a construi o lume mai rezistentă la șocurile economice”.
În Europa și SUA, băncile centrale au crescut rata dobânzii cheie și au lăsat să se înțeleagă că ar urma să faă și alte majorări pentru a domoli inflația în creștere.
„Continuarea înăspririi monetare – prin creșterea ratelor băncilor centrale și normalizarea bilanțurilor acestora – va avea un impact direct redus asupra surselor de aprovizionare ale inflației și va pune presiune pe piața muncii”, se mai arată în raportul Unctad.
Un impact mai imediat ar putea fi o corecție bruscă a prețurilor activelor și mărfurilor, de la criptomonede la locuințe și metale.
Majoritatea analiștilor consideră că politica monetară a băncilor centrale prezintă un risc real pentru economia reală, va crește costul îndatorării, va declanșa o cascadă de falimente și ar contribui doar la precipitarea unei recesiuni globale mai accentuate.
Fondul Monetar Internațional estimează o creștere a economiei mondiale la doar 2,6% în acest an și 2% în 2023.
S u G e o Ramona , aaaa scuze, Radu