AcasăȘTIRI EXTERNEÎnapoi pe scenă. Trump menține suspansul cu privire la o nouă candidatură

Înapoi pe scenă. Trump menține suspansul cu privire la o nouă candidatură

Donald TrumpDonald Trump s-a întors în Florida după audieri. Fostul președinte își susține nevinovăția / Procurorul Alvin Bragg, primele declaraţii despre dosar

Flirtând cu o nouă candidatură la președinție în 2024, Donald Trump, interzis de pe rețelele de socializare, a ținut primul său discurs televizat sâmbătă, 5 iunie, avertizând că „supraviețuirea Americii” depinde de o victorie republicană la alegerile parlamentare din anul viitor.

Dacă fostul președinte american și-a regăsit muzica de campanie, tonul a fost mai calm, mai conținut, în fața a aproximativ 1.200 de invitați la convenția Partidului Republican din Carolina de Nord, decât în ​​timpul celebrelor sale mitinguri din trecut.

În timpul unui discurs fluviu de aproximativ 1,5 ore în Greenville, în sud-estul SUA, miliardarul în vârstă de 74 de ani a adus din nou în atenție ideea unei noi candidaturi în 2024, „un an pe care îl aștept cu nerăbdare”, în aplauzele asistenței.

Și și-a repetat acuzațiile nefondate de fraudă electorală masivă în timpul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. „Aceste alegeri vor intra în istorie ca fiind cea mai mare infracțiune a secolului”, a lansat cel care încă nu a recunoscut în mod explicit victoria succesorului său democrat Joe Biden, la aproape cinci luni după ce a părăsit Casa Albă.

În public, o femeie purta o șapcă cu mesajul: „Trump a câștigat”.

„Supraviețuirea Americii” depinde de republicani

Interzis de pe rețelele de socializare după atacul clădirii Capitoliului din 6 ianuarie, luată cu asalt de către susținătorii săi care au denunțat „furtul” alegerilor, miliardarul nu susținuse un discurs televizat din luna februarie.

În ciuda acestei tăceri, Trump rămâne la fel de influent printre republicani ca oricând și distribuie, prin intermediul comunicatelor de presă zilnice, sprijinul său electoral pentru alegerile parlamentare din scrutinul intermediar („midterms”) din noiembrie 2022 sau critici vitriolante împotriva dușmanilor săi, scrie Le Point.

„Supraviețuirea Americii depinde de capacitatea noastră de a alege republicani la toate nivelurile”, a spus el.

„SUA se înclină în fața Chinei”

Imigrația ilegală „la niveluri record”, „afacerile noastre jefuite de atacuri cibernetice străine”, prețul benzinei „explodând”: Trump a zugrăvit o imagine calamitată a începutului mandatului lui Joe Biden.

„America este disprețuită și umilită pe scena mondială, se înclină în fața Chinei”, a acuzat el.

Al 45-lea președinte al Statelor Unite a preluat și alte subiecte populare majore în rândul republicanilor, precum apărarea dreptului de a purta arme de foc, presupusa „îndoctrinare” a elevilor din școlile publice în care se vorbește despre rasism, provocând aplauze.

Cu toate acestea, publicul a rămas tăcut când  Trump s-a declarat „foarte mândru” că a cumpărat „cu miliarde de dolari vaccin anti-Covid-19 chiar înainte să știm dacă funcționează”. „Am salvat milioane și milioane de vieți”, a spus el, fără a provoca o reacție.

Statele Unite au cel mai mare număr de morți din lume din cauza pandemiei, cu aproape 600.000 de decese.

Mogulul imobiliar i-a denunțat și pe „procurorii stângii radicale din New York”, în timp ce un mare juriu a fost înființat acolo în luna mai pentru a stabili acuzațiile care ar putea avea consecințe împotriva lui sau a grupului său de afaceri.

Influență neștirbită pentru republicani

În ciuda traumei atacului de la Capitoliu și a teoriei sale privind frauda electorală, demontată în mod repetat de instanțe, puțini republicani s-au distanțat de Donald Trump.

Pentru că mulți îl văd în continuare ca un atu valoros pentru „midterms”, în cursul cărora speră să recâștige controlul asupra Congresului. O influență fără precedent pentru un președinte american care a fost învins după un singur mandat.

Bilanțul sumbru al pandemiei sub mandatul său și „un discurs periculos nu sunt aparent de ajuns pentru ca republicanii s-o rupă cu un președinte perdant”, a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Democrat, Ammar Moussa.

Acuzat de Camera Reprezentanților de „incitare la insurgență” în asaltul asupra Capitoliului, Donald Trump a fost achitat de Senat în februarie după un al doilea proces de punere sub acuzare, din lipsa voturilor suficiente din partea republicanilor.

„Data viitoare”

Provocator, Donald Trump anunțase vineri că „data viitoare”, când se va afla la Casa Albă, nu îl va invita pe șeful Facebook, Mark Zuckerberg, revoltat de faptul că a fost suspendat de pe rețeaua de socializare timp de doi ani. O decizie fără precedent.

De asemenea, interzis pe Twitter, fostul președinte l-a atacat din nou pe șeful Facebook, sâmbătă: „Nu putem lăsa acest gen de individ să ne conducă țara”. Cât despre revenirea pe platformă?:„Nu prea mă interesează”.

author avatar
Tudor Borcea