AcasăȘTIRI EXTERNEÎnaintea summit-ului cu Putin, Biden face anunțul pentru europeni

Înaintea summit-ului cu Putin, Biden face anunțul pentru europeni

Înaintea summit-ului cu Putin, Biden face anunțul pentru europeni

Înainte de a se întâlni cu liderul de la Kremlin, la Geneva, pe 16 iunie, președintele SUA promite să consolideze „alianțele democratice” cu europenii.

Statele Unite își reafirmă sprijinul pentru Europa. Înainte de primul său summit cu omologul său rus Vladimir Putin, președintele american Joe Biden promis că țara sa va sta alături de aliații săi europeni în fața Rusiei. Într-un articol de opinie publicat, sâmbătă, 5 iunie, de Washington Post, chiriașul Casei Albe promite să consolideze „alianțele democratice” ale Statelor Unite în fața multiplelor crize și a amenințărilor tot mai mari ce vin de la Moscova și de la Beijing.

Joe Biden urmează să sosească în Europa, miercuri, 9 iunie, unde va participa la summit-urile anuale G7 și NATO și se va întâlni la Geneva, la 16 iunie, cu Vladimir Putin, într-o perioadă de tensiuni foarte puternice între cele două puteri rivale.

Washington a sancționat recent Moscova pentru o multitudine de motive: acuzații de ingerință în alegeri, piratarea computerelor, spionaj, represiunea care-l vizează pe disidentul Alexei Navalnîi, amenințarea militară înspre Ucraina și anexarea Crimeei.

Rusia a răspuns cu numeroase contra-sacnțiuni iar cele două puteri nu au avut ambasadori în capitalele lor de câteva săptămâni. Moscova acuză, de asemenea, NATO că s-a activat militar la frontierele rusești cu desfășurarări de trupe și cu exerciții.

„Putin știe că nu voi ezita să răspund”

„Suntem uniţi pentru a răspunde provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând prin agresiunea ei în Ucraina, şi nu va exista nicio îndoială asupra hotărârii Statelor Unite de a-şi apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre”, a scris Joe Biden în articolul său, informează Le Point.

„Preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund viitoarelor activităţi prejudiciabile. În timpul întâlnirii noastre, vreau să subliniez din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei şi al democraţiilor ataşate aceloraşi principii pentru apărarea demnităţii şi a drepturilor omului”.

De când a preluat funcția, în ianuarie, președintele Biden a afișat o mare fermitate față de Rusia, dornic să marcheze diferența de predecesorul său Donald Trump, acuzat de îngăduință cu Putin. Președintele democrat a mers chiar atât de departe încât l-a numit pe Vladimir Putin „ucigaș”, atrăgând critici puternice de la Moscova. Și răspunsul lui Putin: „Cine zice, ăla e”.

Cu toate acestea, Joe Biden și Vladimir Putin și-au exprimat speranța pentru relații îmbunătățite. Președintele rus spera vineri că întâlnirea lor va duce la rezultate pozitive.

În articolul său, Biden subliniază, de asemenea, că Washingtonul „nu caută conflicte”, citând decizia sa de a prelungi tratatul de limitare a arsenalului nuclear, New Start, pentru cinci ani. „Vrem o relație stabilă și previzibilă în care să putem lucra cu Rusia pe probleme precum stabilitatea strategică și controlul armelor”, a mai spus el.

author avatar
Tudor Borcea