AcasăȘTIRI EXTERNEÎn spatele mobilei pentru copii de la Ikea, lemn tăiat ilegal în...

În spatele mobilei pentru copii de la Ikea, lemn tăiat ilegal în Rusia

În spatele mobilei pentru copii de la Ikea, lemn tăiat ilegal în Rusia

Compania suedeză este acuzată că a vândut mobilier fabricat din copaci doborâți în exploatări protejate.

Activiștii de mediu susțin că până de curând Ikea a vândut mobilă din lemn pentru copii, la care a folosit materie primă provenind de la o mare exploatare forestieră protejată din Rusia, relatează The Independent. Practica ar fi durat ani de zile.

Patru milioane de copaci, tăiați ilegal

Activiștii de mediu spun că au petrecut un an vizitând situri de exploatare forestieră, participând sub acoperire la ședințe și analizând imagini din satelit și documente oficiale, dosare judiciare și baze de date.

Concluzia lor este că în ultimul deceniu, grupurile de companii de la care se aprovizionează Ikea au tăiat ilegal patru milioane de copaci în Siberia.

Arbori care sunt esențiali pentru absorbția gazelor cu efect de seră și deci pentru limitarea schimbărilor climatice. Rusia găzduiește 19% din rezervele forestiere mondiale iar pădurile siberiene stochează la fel de mult carbon dăunător ca și Amazonul, potrivit organizației britanice de mediu Earthsight.

Riscul defrișărilor ilegale

Companiile forestiere care furnizează pentru Ikea contribuie, prin urmare, la o pierdere imensă a biodiversității, ceea ce face ca regiunea să fie din ce în ce mai vulnerabilă la incendii devastatoare. Zonele protejate de pădure au fost exploatate și kilometri de brațe de râu esențiale pentru creșterea peștilor și pentru controlul inundațiilor sau eroziunii au fost goliți de copaci, scrie Slate.

Mobilier pentru copii

Un raport Earthsight identifică articolele susceptibile că ar putea conține acest lemn rusesc. Printre acestea, gama populară de mobilier pentru copii Sundvik, care include mese, paturi și  dulapuri. Activiștii au estimat că, în întreaga lume, un produs Ikea realizat din acest lemn este achiziționat la fiecare două minute.

Ikea se dezice de furnizorii-problemă

Ca măsură de precauție, Ikea a decis, în martie, să nu mai colaboreze cu aceste companii. „În conformitate cu metodele noastre obișnuite de lucru, am aprofundat analiza sectorului forestier din Rusia. Nu poate exista niciun loc pentru tăierile abuzive oriunde în lume și această interdicție va rămâne în vigoare până când sistemul nu va fi suficient de consolidate”, se arată într-un comunicat.

Compania suedeză se bazează acum pe FSC (Forest Stewardship Council), un program mondial pentru protecția ecosistemelor forestiere, pentru a se asigura că originea lemnului utilizat este într-adevăr legală.

Ca răspuns la ancheta Earthsight, FSC a auditat de două ori un furnizor cheie și a anunțat că își va revizui standardele de certificare pentru a consolida monitorizarea operațiunilor de exploatare forestieră.

 

author avatar
Tudor Borcea
238 afisari

1 COMENTARIU

  1. si marele patron filantrop cica se imbraca sh din respect pt natura !!!!!!hai sictir!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger