AcasăȘTIRI EXTERNEÎn Spania, profesorii de liceu predau în fuste. Luptă cu „stereotipiile de...

În Spania, profesorii de liceu predau în fuste. Luptă cu „stereotipiile de gen”

În Spania, profesorii de liceu predau în fuste. Luptă cu „stereotipiile de gen”/ Foto: Facebook

Inițial, profesorii au îmbrăcat fuste pentru a sprijini un elev expulzat. Mișcarea de solidaritate, care își propune să lupte împotriva stereotipurilor de gen, se desfășoară din noiembrie.

În Spania, de câteva luni, profesorii și studenții de sex masculin au decis să vină la cursuri în fuste, în solidaritate cu un elev care a fost expulzat pentru că a purtat o fustă, în noiembrie, anul trecut.

Totul a început la 27 octombrie 2020, când Mikel Gómez, un elev de liceu (15 ani) din Țara Bascilor, a fost dat afară din școala sa și a fost obligat să consulte un psiholog pentru că purta o fustă. Într-un videoclip postat pe TikTok care a fost vizionat de peste două milioane de oameni, el explică faptul că a purta o fustă nu înseamnă că este homosexual ci a vrut doar să sprijine feministele și persoanele transgender.

Mikel Gómez i-a invitat și pe alți elevi să-i urmeze inițiativa. Rezultatul: la 4 noiembrie, mii de băieți purtau fuste în școlile gimnaziale și licee, potrivit cotidianului spaniol Publico.

Mai mult, și profesorii de sex masculin au luat parte la mobilizare. Acesta este în special cazul lui Jose Piñas, un profesor de matematică care a lansat hashtagul # LaRopaNoTieneGenero, la pe 9 noiembrie, după expulzarea elevului său. „Acum douăzeci de ani, am suferit persecuții și insulte din cauza orientării mele sexuale în liceu, unde sunt acum profesor , a explicat acesta pe Twitter. Mulți profesori au privit în altă parte. Vreau să mă alătur cauzei lui Mikel”.

 

„O școală care educă în diversitate și toleranță”

Elevii și profesorii de la Institutul de învățământ secundar Johan Carballeira (IES), din orașul spaniol Pontevedra, în nord-vestul țării, au răspuns, de asemenea, la apelul lui Mikel Gómez. Din noiembrie, în fiecare a patra zi a lunii, toți vin la curs îmbrăcați în fuste, bărbați și femei și își partajează acțiunea pe rețelele de socializare sub același hashtag, scrie Slate.

„După primul eveniment, am considerat că este prea mic pentru noi. Acest lucru nu a putut fi uitat și a trebuit să continuăm ”, a declarat Lía Menduíña Otero, unul dintre creatorii mișcării, pentru Público. De atunci, liceul a fost de acord să organizeze un curs privind egalitatea de gen, iar inițiativa a fost preluată de un alt liceu și o școală primară din oraș.

Mai recent, în mai, alți doi profesori, Manuel Ortega și Borja Velúquez, de la o școală primară din Valladolid, s-au alăturat mișcării după ce unul dintre elevii lor a fost victima unor insulte homofobe, relatează El Pais.

Profesorii au decis chiar să poarte o fustă în fiecare zi timp de o lună. O școală care educă cu respect pentru diversitate, amestec și toleranță , a scris pe Twitter Borja Veluquez, la 29 aprilie.

author avatar
Tudor Borcea