AcasăȘTIRI EXTERNEÎn premieră, Taiwanul doboară o dronă venită din China / Aparatul se...

În premieră, Taiwanul doboară o dronă venită din China / Aparatul se afla în spațiul aerian taiwanez

În premieră, Taiwanul doboară o dronă venită din China / Aparatul se afla în spațiul aerian taiwanez / Foto: printscreen

Armata taiwaneză a doborât joi, pentru prima dată, o dronă civilă neidentificată care a intrat în spațiul său aerian în apropierea unei insulițe din largul coastelor chineze, după ce guvernul de la Taipei a promis că va lua măsuri dure pentru a face față creșterii numărului de astfel de intruziuni.

China, care revendică Taiwanul ca fiind al său, împotriva obiecțiilor puternice ale guvernului de la Taipei, a organizat exerciții militare în jurul insulei de la începutul lunii trecute, ca reacție la o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Drona a intrat în spațiu aerian restricționat

Guvernul taiwanez a declarat că nu va provoca sau escalada tensiunile, dar a fost deosebit de iritat recent de cazurile repetate de drone chinezești care au survolat insulele controlate de Taiwan în apropierea coastei chineze.

Comandamentul de apărare pentru Kinmen, un grup de insule controlate de Taiwan, situate vizavi de orașele chineze Xiamen și Quanzhou, a precizat într-o declarație publicată de Ministerul Apărării din Taiwan că drona a intrat în spațiul aerian restricționat deasupra insulei Lion Islet imediat după prânz (0400 GMT).

Trupele de pe insuliță au încercat să o avertizeze să se îndepărteze, dar fără efect, așa că au doborât-o, iar resturile au aterizat în mare, a adăugat ministerul. Taiwanul a tras focuri de avertisment asupra unei drone pentru prima dată marți, la scurt timp după ce președinta Tsai Ing-wen a ordonat armatei să ia „contramăsuri puternice” împotriva a ceea ce ea a numit provocări chinezești.

Luni, Ministerul chinez de Externe a respins plângerile Taiwanului privind dronele ca fiind „fără interes” iar Ministerul Apărării, care nu a comentat încă. Chiu Chui-cheng, adjunctul șefului Consiliului pentru afaceri continentale din Taiwan, care elaborează politica privind China, a declarat reporterilor din Taipei că Taiwanul are autoritatea legală de a lua „măsurile de apărare necesare”, deoarece avioanele chinezești nu au fost autorizate să intre în spațiul aerian al Kinmen.

Aceste măsuri includ forțarea aeronavelor să plece sau să aterizeze, a spus el. Vorbind în fața forțelor armate mai devreme joi, Tsai a spus că China folosește drone și alte tactici din „zona gri” pentru a încerca să intimideze Taiwanul. Tsai a subliniat din nou că Taiwanul nu va provoca dispute, dar acest lucru nu înseamnă că nu va lua contramăsuri, a adăugat declarația.

author avatar
Tudor Borcea
423 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger