AcasăȘTIRI EXTERNEÎn premieră, Putin și Zelenski pe poziții comune. Mesajul celor doi pentru...

În premieră, Putin și Zelenski pe poziții comune. Mesajul celor doi pentru Benjamin Netanyahu

În premieră, Putin și Zelenski pe poziții comune. Mesajul celor doi pentru Benjamin Netanyahu / Foto: Facebook

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, doi șefi de stat dușmani de la începutul războiului din Ucraina, l-au felicitat pe Benjamin Netanyahu, care revine la putere formând cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat joi revenirea lui Benjamin Netanyahu în fruntea guvernului israelian, dorind să consolideze cooperarea cu Israelul „în toate domeniile”, a anunțat Kremlinul într-un comunicat.

Israel, prudent în relațiile cu Kremlinul

„Sper că noul guvern sub conducerea dumneavoastră va continua linia de consolidare a cooperării ruso-israeliene în toate domeniile, în beneficiul popoarelor noastre, în interesul asigurării păcii și securității în regiunea Orientului Mijlociu”, a declarat președintele rus într-un mesaj adresat premierului israelian.

Și, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a adoptat o poziție similară cu cea a omologului său rus. Pe Twitter, președintele ucrainean i-a urat lui Benjamin Netanyahu „succes pe drumul spre prosperitate și securitate”.

După începerea ofensivei rusești în Ucraina în februarie, Israelul a adoptat o poziție prudentă față de Rusia, încercând să rămână neutru. Israelul a subliniat legăturile speciale dintre cele două țări, deoarece statul evreu are peste un milion de cetățeni din fosta Uniune Sovietică, iar Rusia are trupe în Siria, vecina Israelului, notează BFMTV.

Un ambasador israelian își dă demisia

Întoarcerea lui Benjamin Netanyahu, salutată și de Joe Biden, nu a fost salutată de toată lumea. Astfel, în paralel cu învestirea noului prim-ministru, ambasadorul israelian în Franța, Yael German, și-a prezentat demisia, însoțind-o de un mesaj incisiv.

„Politica dumneavoastră, declarațiile miniștrilor guvernului dumneavoastră și intențiile legislative sunt contrare conștiinței mele, viziunii mele asupra lumii și principiilor declarației de independență a statului Israel” a declarat ambasadorul.

„În aceste condiții, nu pot să mă mint pe mine însumi și să continui să reprezint o politică care este atât de radical diferită de tot ceea ce cred și de aceea îmi prezint demisia din funcția de ambasador al Israelului în Franța”.

author avatar
Tudor Borcea
430 afisari

2 COMENTARII

  1. La multi ani , Israel ! La multi ani, Palestina ! ( ordine alfabetica ) Felicitari, mister Bibi ! Shavua tov v’ kol tov ! Sa fie pace, asta conteaza !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger