AcasăȘTIRI EXTERNEÎn premieră, Papa Francisc vorbește despre propriul sfârșit. Care este orașul unde...

În premieră, Papa Francisc vorbește despre propriul sfârșit. Care este orașul unde se vede murind

În premieră, Papa Francisc vorbește despre propriul sfârșit. Care este orașul unde se vede murind

Papa Francisc se vede murind la Roma, încă suveran pontif, fără să se întoarcă să locuiască în Argentina natală, potrivit unui interviu transcris într-o carte intitulată „Sănătatea papilor”, unele pagini fiind publicate de cotidianul argentinian La Nacion.

În acest interviu acordat jurnalistului și medicului argentinian Nelson Castro, la Vatican, în februarie 2019, Papa Francisc spune că se gândește la moarte, dar nu se teme de ea.

Întrebat cum își vede propriul sfârșit, Francisc, în vârstă de 84 de ani, răspunde: „Voi fi papă, în exercițiul funcțiunii sau emerit. Și la Roma. Nu mă voi întoarce în Argentina”.

Potrivit autorului cărții „Sănătatea papilor. Medic, complot și credință. De la Leon al XIII-lea până la Francisc”, care va fi lansată în Argentina luni, „este pentru prima dată când un papă vorbește despre sănătatea sa cu transparența cu care a făcut-o Francisc”.

„Nu mi-e dor de Argentina”

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, suveranul pontif, pe nume său Jorge Bergoglio, mai spune că nu îi lipsește Argentina: „Nu, nu mi-e dor de ea. Am locuit acolo 76 de ani. Ceea ce mă doare sunt problemele sale ”, într-o aluzie la criza economică care zguduie țara sud-americană.

Originar dintr-o țară cu cel mai mare număr de psihologi și psihanaliști pe cap de locuitor, suveranul pontif povestește, de asemenea, că a consultat un psiholog în perioada dictaturii (1976-1983).

Atunci era provincial al iezuiților din Argentina și a trebuit să ajute „oamenii aflați în clandestinitate să-i scoată din țară pentru a le salva viața”.

„Timp de șase luni, am fost la un consult o dată pe săptămână”, dezvăluie Papa. „M-a ajutat să mă situez în raport cu modul de a-mi gestiona fricile în acea perioadă. Imaginați-vă cum a fost să transport o persoană ascunsă într-o mașină – abia ascunsă sub o pătură – și să trec trei puncte de control militar în zona Campo de Mayo”,cea mai mare cazarmă din țară.

„Tensiunea pe care mi-a provocat-o a fost enormă”, mărturisește suveranul pontif, scrie AFP.

Papa argentinian a fost vaccinat împotriva Covid-19. Pe lângă vârsta sa înaintată, liderul celor 1,3 miliarde de catolici este considerat o persoană cu risc: la vârsta de 21 de ani, în 1957, suferea de pleurezie acută, iar chirurgii au trebuit să efectueze îndepărtarea parțială a plămânului drept.

 

author avatar
Tudor Borcea