La prima vedere, brevetul depus de Stephen Thaler, om de știință la Universitatea din Missouri, nu arată nimic special. Se referă la un nou tip de ambalaj în industria agroalimentară, care ar trebui să conserve mai bine căldura și să fie mai ușor de identificat și manipulat de către mașini.
Numai că inventatorul numit în depunerea brevetului nu este Thaler însuși, ci un anumit DABUS. DABUS este de fapt acronimul unei mașini numită „ Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience”: după cum precizează documentul, „această invenție a fost generată automat de o inteligență artificială”.
Om vs mașină
În orice caz, asta susține Stephen Thaler, creatorul DABUS, o inteligență arficială (IA) concepută pentru a imita brainstorming-ul uman și a imagina noi invenții.
De aceea, omul de știință consideră că nu a fost inventatorul brevetului imaginat de mașina sa. Pentru prima dată în istorie, o autoritate de depunere a brevetelor, cea din Africa de Sud, a fost de acord cu el recunoscând că o IA ar putea primi paternitatea unei invenții.
Dacă această recunoaștere este istorică, este departe de a soluționa dezbaterea privind capacitatea mașinilor de a fi considerate inventatori. Pentru că, în afară de Africa de Sud, urmată la scurt timp de Australia, nimeni nu a recunoscut brevetul DABUS, scrie Slate.
Statutul de autor, rezervat (deocamdată) doar oamenilor
În Europa, precum și în Statele Unite, administrațiile specializate au refuzat să atribuie unei inteligențe artificiale paternitatea unui brevet.
Potrivit acestora, legile nu numai că permit doar unei ființe umane să fie considerată un inventator, dar deținerea unui brevet oferă mai ales acces la un ansamblu de drepturi, pe care o mașină nu le poate avea.
Dincolo de chestiunile juridice, cazul DABUS deschide o dezbatere mult mai amplă asupra naturii mașinilor și a posibilității de a le acorda statutul de autor.
De la învățarea automata, la creația autonomă
Meshandren Naidoo, cercetător în domeniul proprietății intelectuale și autor al unor articole pe această temă, afirmă că evoluțiile IA – în special învățarea automată – oferă posibilitatea calculatoarelor, odată ce „faza de învățare s-a încheiat” de a „crea în mod autonom, fără intervenția umană”.
Stephen Thaler a reușit deja să depună brevete pentru invențiile create de mașinile sale, inclusiv un design al unei periuțe de dinți, în 1997.
Doar că, în acel moment, s-a prezentat ca fiind inventatorul. Faptul că o mașină poate da viață unei invenții cu adevărat noi, așa cum este garantat de brevet, este suficient pentru a-i putea acorda statutul de inventator? O schimbare de epocă? Întrebări care așteaptă încă răspunsul.