AcasăȘTIRI EXTERNEÎn prag de iarnă, la mâna Chinei. Penurie de medicamente în Europa,...

În prag de iarnă, la mâna Chinei. Penurie de medicamente în Europa, de la amoxicilină la paracetamol

medicamenteMii de medicamente ieftine dispar de pe piață. Avertismentul vine chiar de la producători

Farmaciile din Marea Britanie și din Franța au rămas fără un antibiotic cheie, în timp ce medicii observă o revenire post-pandemică a infecțiilor de iarnă, cum ar fi angina streptococică.

În Marea Britanie, Association of Independent Multiple Pharmacies a calificat lipsa amoxicilinei drept „foarte îngrijorătoare”, în condițiile în care țara se confruntă cu o creștere a scarlatinei și a infecțiilor grave cu streptococul A, care a ucis deja nouă copii.

Penurie agravată de Covid-19 și de războiul din Ucraina

Profesioniștii din domeniul sănătății avertizează, de asemenea, cu privire la posibile penurii în alte țări europene, cum ar fi Italia, dar și în Canada și SUA. În Franța, guvernul a recunoscut că stocurile au fost limitate atât pentru amoxicilină, cât și pentru paracetamol, dar că pacienții au reușit totuși să găsească ceea ce li s-a prescris.

Emma, mamă a doi copii din Lyon, spune că la sfârșitul lunii noiembrie a umblat prin șase farmacii diferite înainte de a găsi amoxicilină pentru a vindeca o infecție la ureche a fiului ei de trei ani. De asemenea, ea a avut dificultăți să găsească forma lichidă de paracetamol, care se vinde de obicei fără prescripție medicală, pentru fiica ei în vârstă de trei luni care avea bronșiolită.

Fenomenul penuriei de medicamente nu este nou, dar s-a agravat odată cu pandemia Covid-19 și cu războiul din Ucraina. „Situația a fost foarte proastă de-a lungul anilor în toate țările și a afectat toate tipurile de medicamente”, a declarat Ilaria Passarani, secretar general al Grupului farmaceutic al Uniunii Europene (PGEU), care reprezintă farmaciștii comunitari.

„În ultimii șapte, opt ani, am văzut că problema a crescut”, a declarat ea pentru Euronews, adăugând că există cauze fundamentale care determină această tendință, dar și cauze mai circumstanțiale.

Riscurile globalizării: la mâna Chinei

Principalul motiv este legat de globalizarea producției de medicamente, care constă în împărțirea diferitelor etape de producție a medicamentelor în mai multe locații din întreaga lume. Se estimează că China și India produc între 60% și 80% din ingredientele farmaceutice active din lume. Această concentrare a pieței vine cu riscuri.

„Dacă există o problemă cu un anumit producător, atunci există o penurie la nivel mondial”, a declarat Passarani. De asemenea, un producător poate decide să oprească producția unui produs atunci când acesta nu mai este suficient de profitabil, lăsând cumpărătorii cu foarte puține alternative la îndemână.

Iar orice problemă în lanțurile de aprovizionare poate provoca cu ușurință întreruperi. În 2019, un raport exclusiv realizat de Vice a constatat că 14 medicamente pentru sănătate mintală au fost în criză de aprovizionare după Brexit.

În aceste zile, factori suplimentari contribuie la blocaj. De la războiul din Ucraina, industria farmaceutică – la fel ca multe sectoare – a fost afectată de inflația ridicată. Conflictul a dus la creșterea costurilor energiei și la materii prime mai scumpe pentru producători.

În cele din urmă, chiar dacă Covid-19 persistă, alte boli își fac revenirea după ce au stat „în adormire”, scăzut pe fondul restricțiilor de izolare. Situație confirmată de autoritățile franceze, explicând reducerea stocurilor de amoxicilină. Potrivit acestora, producătorii au fost luați prin surprindere de o revenire puternică a cererii.

„Așadar, problema cu care ne confruntăm cu medicamentele este aceeași problemă cu care ne-am putea confrunta cu microcipurile, care afectează și alte sectoare ale economiei”, a declarat Passarani.

„Dar medicamentele nu sunt ca orice alt bun, iar o penurie poate pune în pericol siguranța pacienților”. În Marea Britanie, farmaciile trag un semnal de alarmă cu privire la amoxicilină, unul dintre antibioticele cel mai des prescrise copiilor – inclusiv pentru infecțiile cu streptococul A, care sunt în prezent în creștere la nivel național.

Două cutii de paracetamol de persoană, în Franța

În timpul verii, Marea Britanie a înregistrat, de asemenea, penurii ale unor medicamente pentru diabet, în timp ce aripiprazolul, un medicament prescris pentru anumite afecțiuni psihiatrice, inclusiv schizofrenia, tulburarea bipolară și autismul sever, a fost, de asemenea, în criză.

În Franța, aproizionarea paracetamolul este afectată, în măsura în care autoritățile au recomandat farmaciștilor să nu vândă mai mult de două cutii pe pacient. De asemenea, au fost raportate lipsuri în cazul unor medicamente pentru diabet.

În Statele Unite, pacienții cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) se confruntă cu dificultăți în obținerea Adderall. Întârzierile de producție, prescrierea excesivă, reglementările și cererea mare sunt toate citate ca având un rol.

Ce soluții sunt luate în considerare?

În unele țări există deja măsuri, cum ar fi permiterea înlocuirii cu un medicament generic. Unele țări – cum ar fi Franța – au, de asemenea, o legislație care obligă producătorii să asigure stocuri minime de siguranță pentru anumite medicamente.

În martie 2022, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a înființat un grup director pentru a aborda problemele de aprovizionare. Grupul lucrează pentru a asigura o mai bună comunicare și coordonare între diferiții actori din industrie.

Reprezentanții profesioniștilor din domeniul sănătății și ai pacienților speră să se ia mai multe măsuri în cadrul unei noi reglementări care se discută în prezent la Bruxelles. Propunerea Comisiei Europene este așteptată până la sfârșitul acestui an.

„Solicităm, de asemenea, soluții care pot fi implementate acum la nivel național. Prin extinderea rolului farmaciștilor, se poate face ceva fără a aștepta lunga revizuire a legislației UE, care va dura ani de zile”, a declarat Passarani.

Ea a citat modul în care, în timpul pandemiei Covid-19, farmaciile din unele țări au fost capabile să înlocuiască medicamentele care se confruntau cu lipsuri fără ca pacientul să fie nevoit să se întoarcă la medic și să ceară o altă rețetă.

Lobby pentru producția în Europa

Însă criticii spun că astfel de măsuri nu rezolvă rădăcinile problemei. De la oficiali guvernamentali la analiști, există apeluri tot mai numeroase pentru a transfera producția de medicamente înapoi din Asia în Europa.

Guvernul francez a luat deja măsuri de stimulare financiară pentru a „repatria toate aceste industrii care produc medicamente esențiale”, a declarat luna trecută François Braun, ministrul francez al Sănătății.

Lobby-ul industriei farmaceutice a semnalat că este dispus să readucă o parte din producție în Europa, dar observă că birocrația poate fi un obstacol. De asemenea, acesta susține că sistemul de sănătate francez oferă puține stimulente în acest sens, având în vedere prețurile de vânzare scăzute pe care le impune pentru medicamentele rambursabile.

Într-un studiu realizat de The Pharmaceutical Journal în iulie 2022, mai mult de jumătate dintre farmaciștii britanici intervievați au considerat că deficitul de medicamente pune în pericol sănătatea pacienților. Un studiu francez recent a constatat că înlocuirea unui medicament cu altul a dus la erori de medicație în 11% din cazuri.

„Pentru multe medicamente, în special pentru bolile rare, de multe ori nu ai alternative”, a spus Passarani. „Dar, de asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că și simpla schimbare a unui medicament cu unul alternativ poate crește riscul de efecte secundare sau poate avea o eficacitate diferită, ceea ce înseamnă rezultate mai slabe pentru sănătate și un beneficiu mai mic pentru pacienți”.

author avatar
Tudor Borcea
486 afisari

7 COMENTARII

  1. ATENTAT – MARE GRIPA – YouTube
    http://www.youtube.com › watch
    Videoclip pentru atentat gripa aviara youtube
    21 mai 2013 · Canal Oficial EOP Global InvestmentUnic Distribuitor:Autentic Music, Big Man Impex …
    Durată: 4:10
    Postat la: 21 mai 2013

  2. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 67
    stirileprotv.ro › Stiri actuale
    1 feb. 2019 · Bărbat în vârstă de 45 de ani, din judeţul Prahova, confirmat cu virus gripal tip A,subtip (H1) pdm09, având condiţii medicale preexistente, …

    -au belit ceaprazu,
    ceapraz – definiție și paradigmă – Dexonline
    dexonline.ro › definitie › ceapraz
    1. Șiret, panglică sau ciucure de mătase sau de fir, cu care se împodobesc hainele (militare), draperiile, tapițeriile etc. · 2. Poziția alternativă a dinților …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger