AcasăȘTIRI EXTERNEÎn plină criză, New York își comemorează victimele de la „Ground Zero”

În plină criză, New York își comemorează victimele de la „Ground Zero”

În ciuda pandemiei, prima metropolă americană a organizat ceremonia anuală în memoria celor aproape 3.000 de oameni care au murit în 11 septembrie 2001 în cele mai cumplite atacuri din istorie, punctate de minute de tăcere în timpul orelor în care avioanele deturnate de jihadiști s-au prăbușit în turnurile World Trade Center. Dar momentul adaugă și mai multă tristețe: New Yorkul se confruntă cu o criminalitate în creștere, apartamente vacante, magazine închise și o luptă politică înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

În loc să vorbească pe rând, familiile victimelor și-au înregistrat intervențiile. Dar ei pot ajunge, cu măști și distanțare fizică, la Memorialul sitului „Ground Zero”, al cărui muzeu se va redeschide pentru prima dată din martie. Nouăsprezece ani mai târziu, 11 septembrie rămâne sinonim cu eroismul newyorkezilor. Autoritățile repetă că datorită „rezistenței” lor, orașul a adus, timp de o lună, sub 1% rata de contaminare a unui virus care a ucis peste 23.000 de oameni. Dar toți subliniază, la fel ca guvernatorul Andrew Cuomo, că această rezistență este acum testată sever de „efectele secundare”, economice și sociale ale pandemiei.

Aproape toate băncile, companiile de asigurări și alte  firme „cu guler alb”, care au trecut la telemuncă în martie, au golit sediile de afaceri. Fără acești cllienți, o mulțime de restaurante au pus lacătele pe uși, iar patronii lor se împrumută acum ca să-și hrănească familiile. Chiar dacă îi este dor de Manhattan, Boris Tulchinskiy, un inginer de software în vârstă de 26 de ani, a declararat pentru AFP că  intenționează, la fel ca mulți dintre colegii săi, să „continue să lucreze de acasă” în vecinătatea New Jersey până în iulie 2021. Dacă cei peste 60 de milioane de turiști care vizitează New York anual au dispărut, newyorkezii au fugit și ei cu miile: cel puțin 35.000 de oameni au părăsit Manhattan-ul. În ceea ce privește persoanele fără adăpost, vizibilitatea acestora a crescut odată cu închiderea multor adăposturi și transferul a aproximativ 13.000 dintre aceștia în hoteluri goale din Manhattan, spune Gale Brewer, președinta districtului. Creșterea numărului de crime (+ 47% și, respectiv, + 166% în august comparativ cu 2019) este unul dintre semnele izbitoare ale acestei crize din New York.

Între timp, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale, această criză a devenit un subiect de conflict cu administrația Trump. Președintele republican repetă că cifrele în creștere ale  criminalității din orașul său natal – devenit o fortăreață a democraților –sunt consecința incompetenței unei administrații slabe, acuzându-l pe  primarul New Yorkului că „distruge” orașul. Ca să nu se lase mai prejos, Andrew Cuomo a declarat că “Trump încearcă să omoare New Yorkul, este personal, este psihologic”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
121 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger