AcasăȘTIRI EXTERNEÎn plină criză a gazelor, Putin explică „greșelile” europenilor

În plină criză a gazelor, Putin explică „greșelile” europenilor

În plină criză a gazelor, Putin explică „greșelile” europenilor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a considerat miercuri, 13 octombrie,  „foarte importantă” stabilizarea pieței gazului, al cărui jucător-cheie este, în plină criză a prețului energiei, în special în Europa.

Exprimându-se la deschiderea unui forum energetic la Moscova, Putin a spus că acesta din urmă ar trebui să permită discuții cu privire la stabilirea „unui mecanism pe termen lung pentru stabilizarea pieței energiei. Ceea ce este foarte important în situația dificilă actuală”.

Rusia, un „partener de încredere”

Potrivit acestuia, statele europene, cărora Rusia le furnizează o treime din necesarul lor de gaze, au făcut „greșeala” de a „sta pe mâna invizibilă a pieței”, bazându-se pe achizițiile în numerar, mai degrabă decât pe creșterea numărului de contracte pe termen cu Moscova în ultimii ani.

El a insistat încă o dată asupra faptului că Rusia este un partener „de încredere” care își respecta toate „obligațiile contractuale” și că prețurile crescânde nu sunt din vina Moscovei.

Rusia s-a declarat dispusă în ultimele zile să mărească livrările către Europa, dar pare să vrea să facă acest lucru în cadrul unor noi contracte pe termen lung, scrie France 24. „Dacă există cereri suplimantare de gaz, acestea pot trece doar prin noi condiții contractuale”, a declarat miercuri ministrul rus al Energiei Nikolai Șulghinov.

Vladimir Putin, după săptămâni de creștere a prețurilor, a sugerat, la începutul acestei luni, că este posibil „să ia în considerare o posibilă creștere” a volumului de gaz furnizat Europei, pentru a ajuta la stabilizarea prețurilor.

Presiuni pentru contracte pe termen lung

Criza energetică globală se datorează în special accelerării cererii legate de redresările economice după numeroasele restricții legate de pandemia Covid-19. Or, un ansamblu de factori a redus oferta, determinând creșterea prețurilor la niveluri fără precedent.

În Europa, stocurile de gaze sunt la cel mai scăzut nivel, începute de o iarnă prelungită în 2020 și aceste rezerve nu au fost consolidate suficient de atunci. La aceasta se adaugă o contribuție redusă a energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din motive meteorologice.

În acest context, toate privirile au fost îndreptate spre Moscova, care furnizează mai mult de o treime din gazul european. Criticii acuză Rusia că profită de situație pentru a face presiuni pentru mai multe contracte pe termen lung, întrucât UE încearcă să-și diversifice furnizorii și să pună în funcțiune rapid noua conductă de gaz Nord Stream 2.

Putin a subliniat miercuri că acest gazoduct se află în centrul securității energetice a Europei.

author avatar
Tudor Borcea
597 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger