China rechiziționează producția unor companii farmaceutice, în condițiile în care milioane de oameni se luptă să obțină medicamente de bază pentru a se trata în fața unui val fără precedent de Covid-19.
Din 2020, China a impus măsuri sanitare stricte în numele așa-numitei politici „zero Covid-19”, care i-a protejat pe cei mai expuși și pe cei slab vaccinați.
Vina pe populație: „achiziții excesive, stocuri fără discernământ”
Timp de aproape trei ani, puțini chinezi aveau pe cineva din familia lor care să fie bolnav de Covid-19. Dar guvernul a pus capăt celor mai multe dintre restricții fără preaviz la începutul lunii decembrie, pe fondul exasperării tot mai mari a publicului și al impactului considerabil asupra economiei.
De atunci, cazurile de Covid în China au explodat, iar mulți chinezi sunt nevoiți să se descurce singuri, deoarece medicamentele pentru febră și autotestele nu reușesc să țină pasul cu cererea exponențială. În mijlocul penuriei, cel puțin o duzină de companii farmaceutice au primit ordin să „garanteze aprovizionarea” cu medicamente cheie – un eufemism pentru rechiziționare.
Wiz Biotech, un producător de teste de antigen din Xiamen, a postat pe contul său oficial „rechiziționarea” producției sale de către autoritățile locale. Un reprezentant al Wiz Biotech a confirmat măsura pentru AFP, informează Le Figaro.
La Beijing, autoritățile au trimis personal la șase producători de kituri de testare pentru a-i ajuta să „crească producția”, potrivit unei note a municipalității. Aceste decizii fac posibilă „securizarea producției, dar logistica este încă departe de a fi fluidă (…) în spitale și farmacii”, recunoaște Zhou Zhicheng, șeful Federației chineze de logistică și achiziții. „Este cumva dezordine” din cauza „achizițiilor excesive” și a oamenilor care „comandă de două ori”, a explicat el.
Într-o situație tensionată, Zhuhai, un oraș care se învecinează cu Macao, limitează acum cumpărarea de comprimate pentru febră la șase pe săptămână și la prezentarea unui document de identitate. Mai multe orașe, printre care Nanjing și Shenzhen, au luat măsuri similare. În apropiere de Shanghai, orașul Hangzhou face apel la locuitorii săi să cumpere medicamente „în mod rațional”. „Nu faceți stocuri fără discernământ, lăsați medicamentele pentru cei care au cu adevărat nevoie de ele”.
SUA cer informații despre noul val
Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut joi Beijingului să împărtășească informații despre actuala epidemie de Covid-19 din această țară, exprimându-și îngrijorarea cu privire la impactul acesteia dincolo de granițele Chinei, și s-a oferit să furnizeze vaccinuri.
„Este foarte important ca toate țările, inclusiv China, să se concentreze pe vaccinarea oamenilor, pe punerea la dispoziție a testelor și tratamentelor și, mai important, pe împărtășirea informațiilor – pentru că are implicații nu doar pentru China, ci pentru întreaga lume”, a declarat el într-o conferință de presă.
Cu un virus în circulație, „este posibil ca alte variante să se dezvolte, ca aceste variante să se răspândească și să ne afecteze pe noi sau alte țări”, a declarat Blinken, asigurând că este „pe deplin pregătit să ofere asistență oricui o cere”, ceea ce China nu a făcut.
"…
-Gaps in our understanding of post-#COVID19 condition mean we don't understand how best to treat people suffering with the long-term consequences of infection;
-Gaps in our understanding of how this pandemic began compromise our ability to prevent future pandemics"-@DrTedros— World Health Organization (WHO) (@WHO) December 21, 2022
De partea sa Organizația Mondială a Sănătății s-a declarat „foarte îngrijorată” de situația din China. De asemenea, OMS îndeamnă autoritățile să comunice mai mult despre gravitatea epidemiei. Beijingul neagă faptul că ascunde informații.
„De la începutul epidemiei, China a comunicat întotdeauna într-un mod deschis și transparent”, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al diplomației chineze. „China a ținut întotdeauna OMS la curent cu situația”. În ceea ce privește comunicarea, agenția oficială de presă ne asigură că țara produce 60 de milioane de kituri de testare antigenică în fiecare zi și că vaccinarea progresează semnificativ.
Dar, în același timp, înregistrările video realizate de amatori arată o situație mult mai îngrijorătoare, cu spitale pline și morgi depășite de numărul cadavrelor.