AcasăȘTIRI EXTERNEÎn plin război, activiști din Ucraina, Rusia și Belarus primesc Premiul Nobel...

În plin război, activiști din Ucraina, Rusia și Belarus primesc Premiul Nobel pentru Pace – VIDEO

În plin război, activiști din Ucraina, Rusia și Belarus primesc Premiul Nobel pentru Pace / Foto: printscereen

Activistul bielorus pentru drepturile omului Ales Bialiațki, organizația rusă Memorial și Centrul ucrainean pentru Libertăți Civile au primit, vineri, Premul Nobel pentru Pace.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri apărătorului bielorus al drepturilor omului Ales Bialiatski și altor două organizații pentru drepturile omului din Rusia și din Ucraina.

Ei „întruchipează pacea și democrația”

„Ei reprezintă societatea civilă din țările lor, dreptul de a critica puterea, drepturile cetățenilor, lupta împotriva crimelor de război și a abuzurilor puterii”, a declarat Academia Nobel, pentru care acești trei laureați întruchipează „pacea și democrația”.

Premiul a fost anunțat la Oslo în contextul invaziei rusești în Ucraina, care a aruncat Europa într-una dintre cele mai grave crize de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ales Bialiațki este unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980. Activistul în vârstă de 60 de ani este cunoscut pentru activitatea sa în calitate de director al Centrului pentru Drepturile Omului Viasna, principala organizație pentru drepturile omului din Belarus. Vicepreședinte al Federației Internaționale pentru Drepturile Omului, este încarcerat în Belarus din 14 iulie 2021.

ONG-ul rus Memorial documentează crimele comise în trecut și în prezent de statul sovietic și apoi de cel rus. Guvernul lui Vladimir Putin a dizolvat această asociație, în februarie, cu câteva zile înainte de începerea invaziei în Ucraina. De atunci, membrii săi și-au continuat activitatea în exil în diferite țări din întreaga lume, scrie Liberation.

Centrul ucrainean pentru Libertăți Civile (CLC) a fost înființat în 2007 și are sediul la Kiev. Misiunea CLC este de a promova valorile drepturilor omului și ale democrației în Ucraina și în regiunea OSCE.

Prin premierea acestor trei actori din trei țări implicate în conflictul ucrainean, Academia Nobel a dorit să trimită un semnal puternic într-un an marcat de izbucnirea invaziei rusești în Ucraina. Este singurul Nobel care se acordă la Oslo, celelalte discipline fiind acordate la Stockholm.

author avatar
Tudor Borcea
279 afisari

6 COMENTARII

  1. Cel mai mare luptator ptr pace cu premiuNobel a fost OBOMBA(nepotul lui Hitler)….paceeeeee…kabooooom

  2. Occidentul acela ateu, decadent si kurkubeist e deja pe drumul fara intoarcere, o stiu si ei, dar nu le mai pasa la nazistii aia ordinari !! Vedeti ca astia o sa traga dupa ei cat de multa lume vor putea, asa ca deschideti ochii, daca nu vreti sa deschideti altceva 🙂 Dar acest premiu pentru Pace trebuia dat echipei de cirkari trepadusi ai lui Jiji Fekali, care s-au facut de kakat iar, a n-a oara, acum si in Danemarca, nu exista ca astia sa nu ia cate o manita, din cand in cand 🙂 Multumim, bai Jiji pentru tot cirkul oferit de echipa ta de trantori, mai ales de jucatorii adusi de la echipa marelui Cica Hagi, aka Trecutul Constanta, zis si Blatuitorul Constanta 🙂

  3. Este acelasi SCENARIU precum cel de la EUROVIZION 2022! VOTUL a venit in PLIC inainte de votare!. Pana si Academia Nobel se preteaza la „MANARII POLITICE MURDARE”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger