AcasăȘTIRI EXTERNEÎn Franța se poate: taxarea corporațiilor, jumătate de miliard de euro

În Franța se poate: taxarea corporațiilor, jumătate de miliard de euro

Impozitul francez pe serviciile digitale, supranumit „impozitul Gafa”, ar trebui să aducă aproximativ 518 milioane de euro în 2022, conform proiectului de buget prezentat de guvern.

De pe urma acestei taxe, statul francez a încasat  deja 277 de milioane de euro în 2019, 375 de milioane în 2020 și erau de așteptat 358 de milioane în 2021 potrivit previziunilor, în timp ce giganții tehnologici au profitat de criza sănătății, grație digitalizării accelerate a economiei și telemuncii.

Parisul adoptase în iulie 2019 această taxă „Gafa” (Google, Apple, Facebook, Amazon) de 3% pe cifra de afaceri realizată în Franța de giganții digitali care depășesc 750 de milioane de euro în afaceri globale.

Pe când un impozit international?

Un impozit digital internațională ar putea înlocui taxa franceză.

Miniștrii de finanțe ai G20 au aprobat la începutul lunii iulie un proiect de reformă fiscală considerat „revoluționar”, care intenționează să introducă un impozit mondial de cel puțin 15% asupra profiturilor celor mai mari firme internaționale, dar și să distribuie mai echitabil drepturile de impozitare a acestor companii.

Aproximativ 130 de țări au semnat o declarație în acest sens cu câteva zile mai devreme, ca parte a negocierilor conduse de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Pentru a ajunge la un acord cuprinzător, Uniunea Europeană și-a suspendat apoi proiectul de impozitare digitală, vizând giganții americani, inclusiv Amazon.

Detaliile acestei reforme nu au fost încă negociate în cadrul OCDE pentru implementare din 2023.

author avatar
Radu Jacotă Redactor