AcasăȘTIRI EXTERNEÎn Franța, după benzinării, este grevă și la 8 reactoare nucleare!

În Franța, după benzinării, este grevă și la 8 reactoare nucleare!

Franța: după benzinării, grevele lovesc sistemul energetic. Mentenanța reactoarelor nucleare, întârziată de proteste / Foto: printscreen

O grevă afectează lucrările de întreținere la opt reactoare nucleare din Franța, a anunțat sindicatul FNME-CGT (Federația națională a minelor și energiei).

Un reprezentant al sindicatului FNME din Franța a declarat  lucrători de la centralele nucleare ale companiei energetice EDF și-au reluat greva din cauza nemulțumirilor salariale, întârziind lucrările de întreținere la reactoare.

Energia nucleară, la 51% din capacitate

Trei dintre reactoarele centralei nucleare de la Cruas sunt afectate de grevă, în timp ce două reactoare de la centralele Cattenom și Tricastin și un reactor de la Bugey au avut întreținerea întârziată din cauza grevei, a precizat FNME.

Reprezentantul oficial al FNME, Viginie Neumayer, a declarat pentru Reuters că sindicatul a trimis un mesaj de susținere a lucrătorilor aflați în grevă de la rafinăriile și depozitele de benzină deținute de giganții petrolieri TotalEnergies și Exxon Mobil.

„Amenințarea cu rechiziționarea lucrătorilor, care este înainte de toate un semn de febrilitate guvernamentală, nu și-a demonstrat niciodată eficiența pentru a ieși din acest conflict”, a declarat Neumayer.

Guvernul francez a început să ordone personalului de la depozitul de carburanți al Exxon Mobil să se întoarcă la lucru, după săptămâni de greve la rafinării din cauza salariilor și a costului vieții.

EDF nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Disponibilitatea energiei nucleare franceze se situează în prezent la 51% din capacitatea totală, cu 26 de reactoare deconectate pentru întreținere.

Această mișcare intervine într-un context deja tensionat. După cum amintește BFM, din cele 25 de reactoare nucleare încă oprite luni, 15 sunt în așteptare pentru verificări sau reparații ale sudurilor din cauza coroziunii.

author avatar
Tudor Borcea