În timp ce Forumul Economic Mondial de la Davos, care reunește lideri de companii, oligarhi și politicieni puternici, se va deschide luni, în celebra stațiune din Elveția, ONG-ul Oxfam cere ca numărul miliardarilor să fie redus la jumătate până în 2030.
În raportul său anual privind inegalitatea în lume, ONG-ul propune noi impozite pe avere, dividende și capital.
„Inegalitățile economice au atins niveluri periculoase”
„Fiecare miliardar reprezintă un eșec al politicilor publice”, susține ONG-ul Oxfam într-un raport publicat în deschiderea Forumului de la Davos, luni, , cerând ca numărul acestora să fie înjumătățit până în 2030 prin impozitare, înainte de a „aboli” miliardarii pe termen mai lung.
„Inegalitățile economice a atins niveluri extreme și periculoase”, scrie organizația internațională în raportul său anual, la ora când se dă startul unei săptămâni de discuții între elitele economice și politice în stațiunea alpină.
Impulsionate de creșterea prețurilor la bursă, marile averi au crescut considerabil în ultimul deceniu: din fiecare 100 de dolari de bogăție creată, 54,40 dolari au ajuns în buzunarele a 1% din cei mai bogați, în timp ce 70 de cenți au ajuns la 50% din cei mai puțin favorizați, notează ONG-ul.
Miliardarii și-au dublat averea, iar numărul lor este în creștere, spune Oxfam, al cărei director executiv, Gabriela Bucher, este invitată în Elveția, informează Ouest-France.
Or, „concentrarea extremă a bogăției subminează creșterea economică, corupe politicienii și mass-media, corodează democrația și sporește polarizarea”, scrie ONG-ul, adăugând că inegalitatea a devenit „o amenințare existențială pentru societățile noastre, care ne paralizează capacitatea de a stopa sărăcia” și pune „viitorul planetei (…) în pericol”.
Taxarea bogaților
Potrivit organizației internaționale, impozitarea are un rol „crucial” în reducerea numărului de miliardari de pe planetă și trebuie să afecteze veniturile și capitalul celor mai bogați.
Printre măsurile propuse în raport se numără un impozit excepțional pe avere, un impozit pe dividende și o creștere a impozitării veniturilor din muncă și capital ale celor mai bogați 1%.
Capitalul, un câștig financiar „mult mai important decât salariile” pentru cei bogați, ar trebui să fie impozitat mai mult pe câștigurile realizate, în special prin vânzarea de acțiuni, dar și prin simpla deținere, subliniază organizația.
Oxfam vizează, de asemenea, „superprofiturile” corporative, propunând impozitarea mai multor profituri excepționale, cum ar fi miliardele obținute de companiile petroliere în ultimele luni datorită creșterii prețurilor la energie, pe fondul războiului din Ucraina.
Potrivit ONG-ului, aceste măsuri ar readuce bogăția și numărul miliardarilor la nivelul din 2012, înainte ca cifrele să explodeze.
În aceste vremuri de criză, ediția din 2023 a Forumului ar trebui, potrivit președintelui său, să dea naștere unor dezbateri acerbe. „Nu există nicio îndoială că cea de-a 53-a întâlnire anuală de la Davos va avea loc în cel mai complex context geopolitic și geoeconomic din ultimele decenii. Sunt atât de multe în joc”, a declarat Borge Brende, președintele Forumului Economic Mondial, în urmă cu câteva zile.
50 de șefi de stat și de guvern și 600 de lideri de afaceri sunt așteptați să viziteze stațiunea din Alpii elvețieni în cursul acestei săptămâni.
Duminică, centrul Davosului a fost scena unor proteste care cereau „taxarea bogaților”. Printre demonstranți se numărau activiști pentru climă, care au venit să îi tragă la răspundere pe ultra-bogați pentru că nu oferă soluții la problemele actuale, printre care se numără în primul rând schimbările climatice.