AcasăȘTIRI EXTERNEÎn dezastru economic, Venezuela curtează SUA. Caracas, „total pregătit” să normalizeze relațiile...

În dezastru economic, Venezuela curtează SUA. Caracas, „total pregătit” să normalizeze relațiile cu Washingtonul

În dezastru economic, Venezuela curtează SUA. Caracas, „total pregătit” să normalizeze relațiile cu Washingtonul / Foto: printscreen

Relațiile dintre Caracas și Washington se încălzesc. Venezuela este chiar „total pregătită” să își normalizeze relațiile cu Statele Unite, care au fost întrerupte în 2019, a declarat duminică președintele Nicolas Maduro.

 

Venezuela este pregătită, total pregătită, pentru a se îndrepta spre un proces de normalizare a relațiilor diplomatice, consulare, politice cu acest guvern al Statelor Unite și cu cei care ar putea sosi după aceea”, a declarat Nicolas Maduro într-un interviu acordat  postului Telesur, difuzat de televiziunea publică venezueleană.

Criza petrolului facilitează încălzirea relațiilor

Guvernul lui Nicolas Maduro a rupt relațiile cu SUA în 2019, anul în care administrația lui Donald Trump l-a recunoscut pe opozantul Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei. În încercarea de a-l îndepărta pe Nicolas Maduro de la putere, Washingtonul adoptase o baterie de sancțiuni împotriva Caracasului, inclusiv un embargou asupra petrolului venezuelean.

Deși președintele american Joe Biden continuă în mod oficial să nu-l recunoască pe Nicolas Maduro ca președinte al Venezuelei, considerând frauduloasă alegerea sa din 2018, criza petrolieră provocată de războiul din Ucraina a dus la o încălzire a relațiilor, scrie 20 Minutes. Casa Albă a trimis emisari la Caracas în 2022 pentru a negocia și a relaxat sancțiunile împotriva Venezuelei după un progres în negocierile dintre guvern și opoziție, permițând inclusiv gigantului petrolier Chevron să opereze în țara latino-americană pentru următoarele șase luni.

„Lucrurile avansează bine” și cu UE

„Suntem pregătiți pentru dialoguri la cel mai înalt nivel, pentru relații de respect și sper că o rază de lumină va ajunge la Statele Unite, astfel încât să întoarcă pagina, să lase deoparte această politică extremistă și să ajungă la politici mai pragmatice față de Venezuela”, a declarat Nicolas Maduro. Președintele venezuelean a mai spus că „lucrurile progresează bine” cu Uniunea Europeană și că are loc un „dialog permanent” cu șeful diplomației celor 27, Josep Borrell.

author avatar
Tudor Borcea
324 afisari

3 COMENTARII

  1. Venezuela normalizeaza relatiile cu guvernul kominternist Belzebutkissinkur din Washing-Money-City……cu KimJongBidenPingPong

  2. in luna mai anuntati ca america il curteaza pe maduro si dupa ce ala le-a dat cu flit acum veniti ca maduro ii cauta pe americani! 😀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger