AcasăȘTIRI EXTERNEÎn confruntarea dintre Putin și Occident nu există decât un singur câștigător

În confruntarea dintre Putin și Occident nu există decât un singur câștigător

Rămâne de văzut care vor fi urmările concrete ale întâlnirii dintre Vladimir Putin și Joe Biden la Villa La Grange de pe malul lacului Geneva. Dar ceva trebuie schimbat: liderii occidentali trebuie să iasă din amorțire și să  adopte măsuri mai dure împotriva Rusiei.

Miza Occidentului este răspunsul la atitudinea agresivă a Rusiei în străinătate. Occident care a practicat până acum o politică păguboasă: izolarea lui Putin, nu confruntarea cu acesta. Problema este că exact asta vrea liderul de  Kremlin, deoarece reprezintă un câștig net pentru Moscova.

O strategie de izolare înseamnă recunoașterea unui fapt împlinit: Rusia își menține nestingherită dominația în zonele sale de influență.

Înseamnă ca Ucraina să nu recupereze Crimeea.  Ar aproba existența unei zone înghețate în Donbas, unde conflictele de intensitate redusă ar continua. Kievul nu și-ar recâștiga integritatea teritorială.

În Belarus, această abordare ar însemna că Occidentul ar accepta ca și această țară să rămână în zona de influență a Moscovei, o continuare stupefiantă a politicii Războiului Rece.

În Siria, în cadrul strategiei de izolare, Rusia va continua să sprijine, împreună cu Iranul, regimul lui Bashar al-Assad, care este vinovat de crime împotriva umanității.

Această abordare ar susține, de asemenea, prezența durabilă a trupelor rusești în Nagorno-Karabakh, făcând Moscova arbitrul conflictelor din această regiune a Caucazului – și adevăratul câștigător al conflictului de acolo.

O înghețare pură a relațiilor dintre Rusia și Occident nu ar împiedica Moscova să își continue operațiunile de destabilizare nici în Africa.

Acestea au loc în Republica Centrafricană, Mali și Ciad, cu ajutorul companiei mercenare rusești Wagner, notează Politico. Având în vedere legătura dintre conflict și migrație, există consecințe grave pentru securitatea democrațiilor europene.

Asta în timp ce la Bruxelles și Washington se vorbește despre libertatea popoarelor și sancțiuni împotriva Rusiei, care nu duc nicăieri.

Navalnîi zace în pușcărie, iar Angela Merkel mai are puțin și taie panglica inaugurării gazoductului Nord Stream 2: UE nu suflă un cuvânt în fața Gazprom, cea mai puternică armă a Rusiei.

Rusia trebuie făcută să dea înapoi

Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să clarifice faptul că Rusia nu are drepturi speciale  în nicio țară. Liderii occidentali trebuie să reziste tentației de a declara că  puterea de la Kremlin ar putea face parte din soluție, atunci când aceasta este, de fapt, principala problemă.

După cum a scris recent fostul ambasador american în Rusia, Michael McFaul, obiectivul nu poate fi îmbunătățirea relațiilor cu regimul lui Putin: “O astfel de îmbunătățire ar însemna să cedăm cererilor lui Putin, să refuzăm să-l contracărăm și, așa cum am făcut prea bine în ultimii 21 de ani, să acceptăm concesiunile cerute de președintele rus”.

SUA și UE s-au aflat în această poziție dintr-un motiv simplu: au lăsat Kremlinul să stabilească agenda. Au reacționat, dar nu au acționat.

Democrațiile sunt blocate într-un fel de joc inadmisibil de tatonare cu Moscova. Dacă Occidentul nu câștigă, Rusia o va face.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
523 afisari

7 COMENTARII

  1. nu te credeam atit de prost jacota [japita]de ce nu spui nimic ca n.a.to ainconjurat rusia de maidan nimic?de ce si ro a sustinut protestele din belarus[dulapul din deal a spus]

  2. Ca sa te linistim iti spunem ca Rusia are un avans de cel putin10 ani in domeniul armelor strategice, ca alianta cu China da fiori SUA> Asa ca din aceasta intrunire SUA nu are cum sa castige. SUA a creat in secolul 21 in Europa un sta fascist prin Ukraina, iar Crimeea a folst a Rusiei si nu a Ukrainei. Hrusciov a dat ilegal Ukrainei aceasta parte a Rusiei. Ce ar fi daca rusii s-ar instala in Mexic sau Panama? Deocamdata Rusia nu a atacat pe nimeni cum a facut SUA!! Ea nu iese din sfera ei de influenta.

  3. In Afganistan Sua nu e predictibila asa cum e Rusia in Crimeea… A venit a plecat, Rusia unde vine nu mai pleaca.

  4. Hrusciov a dat ilegal Ucrainei Crimea iar Stalin a dat ilegal Hotinul, Izmailul si Cetatea Alba tot Ucrainei, ar fi trebuit si trebuie in mod normal sa faca parte din Republica Moldova si implicit din Romania…

  5. Unchiuletu Joe o sa ceara cele 91 de tone aur masiv de 24K in lingouri cu chipul Regina Maria sa le dea Romaniei la fel o sa ceara Basarabia si Nordul Bucovinei cat si insula Serpilor. In discutii unchiuletul o sa aminteasca si de enclava romana Cernauti unde poti sa gasesti feti draguti…

  6. Rusia are sa ne dea inapoi cam 200 de miliarde de Euro in produse alimentare deoarece atat au estimat paguba de razboi dar calculand 2 garnituri marfar pe zi cu porci, vita, grau si vin a 40 de ani atata da. Trebuia sa iasa doar o garnitura/zi.

  7. Daca ati avea habar de spiritul rus, nu ati bate campii. Rusul se enerveaza mai mult si iti poarta sambetele pana da ortu popii, daca spui ca vrei bataie si tu te faci kk pe tine de frica sau esti vai de tine si de mama ta. Daca iti vezi de acareturile tale se uita spre tine si te lasa in plata Domnului. Pai, credeti ca daca au pus americanii farfuria la Deveselu, Oltenia a devenit pol de putere? Al bolilor venerice sigur. Si la Kogalniceanu la fel. Daca SUA si-a ales un presedinte senil, asta arata a natie sanatoasa la minte? Bush si ai lui au jefuit Romania din 90 si ne-au proptit alogeni in capul satului, la intelegere cu rusii! Avea Gorbaciov si Eltin interes ca Romania sa fie tara sanatoasa? Putin cand l-a intrebat pe Basescu ce parere are poporul roman ca el este cam iudeu in fruntea statului, a ramas Basescu nervos pana azi! Scrieti si vorbiti despre rusi lautareste. Cine a adus sovietizarea peste Romania? Unchiul lui Sergiu Nicolaescu, tatal lui Petre Roman, unchiul lui Liviu Dragnea, patriarhul rosu, unchiul lui Mugur Isarescu, tatal lui…fratele lui…romanasii nostri, cozi de topor. Nu poti sa spargi o casa si sa o jefuiesti fara talmaci…Acest popor are tradarea ca Iuda, in sange! Cine da 3 mici a cumparat o constiinta! Vesnic dam vina pe altii, rusii, mongolii, venetienii, tatarii, turcii…
    DAR VINA NOASTRA CA NE DAM CRESTINI SI NE VINDEM APROAPELE, VORBIM TARA DE RAU, NE BATEM JOC DE VALORI, AVEM O JUSTITIE DE TALHARI INCARLIGATI CU MAFIOTII, AVEM POLITIE POLITICA SI SERVICII SECRETE TRADATOARE DE NEAM SI TARA, CRIMINALI IN FUNCTII MARI, ILIESCU SCUTIT DE DARE DE SEAMA, NE UCIDEM DE CRACIUN CONDUCATORII, AM INGROPAT IN PIELEA GOALA ROMANI, ARUNCATI PRECUM GUNOAIELE IN SACI NEGRI?..basca peste 1,5 milioane de avorturi in 30 de ani, ca asa a cerut vaca de Hillary Clinton…Cine va obliga sa fiti gloabe si impotenti?! UITATI-VA LA ALINA GORGHIU? PE CINE DRACU REPREZINTA SALTELISTA ASTA? ELENA UDREA..VA PLECATI IN FATA EI CA LA BISERICA SI II CARATI GENTITELE CU BANI…DOAR PENTRU CA SUGEA PIXU LA BASESCU…CINE VA OBLIGA SA FITI AMIBE SI RAME IN CIMENT? 3 MICI LA OBOR!???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger