AcasăȘTIRI EXTERNEÎn China, o inteligență artificială devine procuror. Propune pedepse cu o „precizie...

În China, o inteligență artificială devine procuror. Propune pedepse cu o „precizie de 97%”

În China, o inteligență artificială devine procuror. Propune pedepse cu o „precizie de 97%”

O inteligență artificială capabilă să identifice infracțiuni și să propună sentințe corespunzătoare a fost testată la Shanghai, în China.

Cercetătorii chinezi au dezvoltat primul procuror care folosește inteligența artificială. Testată într-un district din Shanghai, această inteligență artificială este capabilă să identifice opt tipuri de infracțiuni de drept comun, între care frauda, ​​conducerea periculoasă, atacul și obstrucționarea acțiunii forțelor de ordine, relatează South China Morning Post.

Cine răspunde în caz de erori?

Inteligența artificială are la bază un program, Sistemul 206, folosit deja de către procurorii chinezi pentru a evalua „periculozitatea” şi ”riscului de recidivă” ale infractorilor.

Însă această nouă versune merge mult mai departe, scrie Paris Match.

Ea este capabilă să identifice şi să nu ţină cont de date nepertinente ale unui caz, dar mai ales să propună o pedepsă, mergând de la amendă la închisoare, pentru infractori, „cu o precizie de 97%”, dau asigurări cercetătorii chinezi, într-un articol publicat în Management Review.

Dar această perspectivă nu este lipsită de îngrijorare pentru anumiți magistrați și avocați.

„În ciuda acestei precizii anunțate, riscul de eroare este întotdeauna posibil. Ce se va întâmpla dacă IA trimite în mod greșit pe cineva la închisoare? Cine își va asuma această responsabilitate? Magistratul, mașina sau proiectantul algoritmului?” întreabă un procuror sub condiția anonimatului în „South China Morning Post”.

author avatar
Tudor Borcea
1.034 afisari

6 COMENTARII

  1. las ca se duce,,,Mata Hala”’si-i baga pa toti in ventre,ea e doctora in dreptu si drept recompensa cere cativa da samanta sa o

  2. Sa propui pedeapsa e simplu, mai greu e sa stabilesti corect daca omul e vinovat sau nu. Si despre greseala, mai degraba omul greseste decat softul.

  3. Dreptul aplicat de oameni este relativ, atata vreme cat legile sunt interpretabile si e lasata la latitudinea unui judecator-om luarea unei decizii. In functie de judecator se poate ajunge la verdicte diferite, iar cel care conteaza intr-un final e cel dat de ultima instanta. Un soft bazat pe legi clare ar trebui sa furnizeze un singur verdict, cel corect.

  4. Un aparat făcut de om indiferent de destinația lui va urmări tot interesul omului care stă la catreda .Adevărată dreptate sa vina la noi sa o vadă unde sta Dar sa depună Statuia lui Eminescu ldin beci pe soclul ei la malul marii. Întrebarea ideea Unde este dreptatea și el o arată IN FUNDUL MARII .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger