AcasăȘTIRI EXTERNEÎn Beirut miroase a moarte și disperare. „Nu mai au nimic de...

În Beirut miroase a moarte și disperare. „Nu mai au nimic de pierdut decât viața”

Explozia care a avut loc pe data de 4 august la Beirut, a lăsat fără un acoperș deasupra capului mii de persoane.

Este o imagine dezolantă în toată zona unde a avut loc deflagrația. Aici, în afară de furia, disperare, sărăcie și moarte nu este loc de altceva. „Nu este mâncare, nu sunt bani, nu sunt resurse de bază, nu este pace, doar moarte”, a scris Deborah Faoro, o femeie îngrozită de ceea ce se întâmplă acolo.

Femeia a cărei mamă a fost rănită în explozia din Liban a descris situația grea prin care trec oamenii din Beirut. Ea a scris pe pagina sa de socializare un comentariu cutremurător despre realitatea din capitala Libanului.

„Oamenii nu au ce mânca, iar în stradă violențele sunt de neimaginat”

„Am închis convorbirea cu maică-mea, azi au ajuns pachetele de ajutor cu câteva alimente, apă și medicamente. Oamenii sunt în stradă, uniți, neclintiți. Se trage în ei ca în saci de cartofi. Și totuși nu renunță la a fi un popor, și totuși nu renunță la Liban, la acasă. Prieteni de-ai mei au fost în stradă, s-a tras în ei, încă trăiesc. Stau neclintiți între mâine și azi. Între a fi și a nu mai fi. Cu mâna pe inimă și inima lor pe țara lor. Au ieșit la suprafață adevărații jucătorii. Acum stau față în față cu poporul pe care l-au dus până în hotarul dintre mâine și azi. Nu mai au nimic de pierdut decât viața. Nu este mâncare, nu sunt bani, nu sunt resurse de bază, nu este pace, doar moarte. Când o sun pe mama, primul lucru pe care îl întreb este: ”ai reușit să găsești câte ceva să mănânci?”. Nu are curent în casă, își încarcă telefonul la niște vecini care au un generator. Ea e un caz fericit, mă are și pe mine în spate să o susțin.”, a scris Deborah Faoro pe pagina sa de Facebook.

Explozia a fost ca un cutremur de 3,3 grade

Exploziile survenite marţi au făcut peste 150 de morţi şi 6.000 de răniți, iar câteva zeci de persoane sunt în continuare date dispărute.

Deflagraţiile au fost provocate de explozia unui depozit în care erau stocate, potrivit premierului libanez Hassan Diab, 2.750 de tone de azotat de amoniu, timp de şase ani, „fără măsuri de precauţie”.

Institutul american de geofizică (USGS), cu sediul în statul Virginia, indicase că reţeaua sa de captatori a înregistrat explozia ca un seism de 3,3 grade pe scara Richter. De altfel, unda de șoc s-a simțit chiar și la peste 200 de kilometri depărtare, în insula Cipru.

author avatar
Eli Dan Davidescu