AcasăȘTIRI EXTERNEÎn bagajul turiștilor SpaceX, cătușe, benzi adezive și sedative

În bagajul turiștilor SpaceX, cătușe, benzi adezive și sedative

În bagajul turiștilor SpaceX, cătușe, benzi adezive și sedative

Primii patru turiști spațiali ai SpaceX s-au întors pe Pământ sâmbătă, 18 septembrie, seara, după ce au petrecut trei zile în spațiu, încheind cu success prima misiune orbitală din istorie fără astronauți profesioniști la bord.

Capsula Dragon a rezistat coborârii vertiginoase datorită scutului său termic, apoi a fost încetinită de patru uriașe parașute. Amerizarea în Oceanul Atlantic, în largul coastei Floridei, a avut loc la ora prevăzută, 23:06 GMT (19:06 ora locală).

„Worst-case scenario”

Miercuri, 15 septembrie, SpaceX a intrat oficial în dansul scump al turismului spatial, lansând, de la Centrul Kennedy al NASA  din Florida, cu o rachetă Falcon 9, misiunea Inspiration4.

Plătită de miliardarul Jared Isaacman, misiunea i-a îmbarcat pe Hayley Arceneaux (29 de ani, asistentă medicală), Chris Sembroski (42 de ani, ex-US Air Force) și pe Sian Proctor (51 de ani, profesoară de geologie).

Turiștii spațiali au fost supuși la numeroase teste și simulări de situații critice, cinci luni de antrenament. O perioadă scurtă și, afirmă specialiștii, insuficientă pentru a face față unei situații de criză (din fericire, nu a fost cazul) la bord, într-un spațiu extrem de limitat.

Printre „worst-case scenario” la care Isaacman, Arceneaux, Sembrovski și Proctor au fost supuși în cadrul testelor a fost și acela în care în care unul dintre membri echipajului putea să devină o amenințare pentru ceilalți, inclusiv pentru propria sa persoană, implicit pentru siguranța misiunii.

Proceduri de la NASA

Nimic neobișnuit în aceste exerciții: sănătatea mintală a astronauților, în acest caz astronauți amatori, este atent examinată, din motive evidente, de agențiile spațiale – și acum de companii private- care îi lansează pe orbită, unde orice criză violentă se poate transforma în dezastru.

NASA a stabilit astfel o procedură precisă în cazul în care una dintre persoanele prezente pe Stația Spațială Internațională (ISS) cedează mental, trece printr-un episod psihotic sau sinucigaș: colegii orbitali trebuie să-i imobilizeze mâinile și picioarele cu bandă adezivă și să-i injecteze urgent tranchilizante.

Deloc întâmplător, deci, ținându-se seama de prezența unor amatori în misiunea Inspiration4, că SpaceX a luat notă de procedurile NASA și a luat în calcul și eventualitatea unui incident uman la bord, scrie Slate.

Motiv pentru care, undeva în capsula Dragon, se aflau cătușe și bandă adezivă, în cazul în care un astfel de incident ar fi avut loc. „Uneori, știți, există un membru al echipajului căruia îți vine să-i dai un șut în fund”, a explicat cu sinceritate Sian Proctor, la o conferință de presă înainte de lansare.

Dar cele 30 de ore de diferite simulări la care au fost supuși cei patru turiști orbitali nu au dezvăluit așa ceva, a adăugat ea. „Am trăit împreună, ne-am distrat împreună”. Chris Sembroski a explicat că apariția unui astfel de eveniment i se părea aproape imposibilă. Aproape.

„Nimeni nu o va lua razna, cel puțin nu din ceea ce am văzut până acum. Ok, avem aceste articole la bord, dar este o șansă de mai puțin de 1% ca cineva să aibă nevoie de ele pentru a menține echipajul în siguranță”, a explicat el. Mai puțin de 1% nu înseamnă însă zero”, a adăugat Sembroski.

author avatar
Tudor Borcea
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger