AcasăȘTIRI EXTERNEImpozitarea multinaționalelor: 50 miliarde de euro ar intra în buzunarele UE

Impozitarea multinaționalelor: 50 miliarde de euro ar intra în buzunarele UE

Uniunea Europeană ar obţine venituri suplimentare de ordinul a 50 de miliarde de euro de pe urma taxării companiilor multinaţionale, dacă se va ajunge la un acord în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cu privire la un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global.

Potrivit unui studiu realizat de EU Tax Observatory și citat de Reuters, veniturile suplimentare pentru blocul comunitar s-ar tripla, până la 170 de miliarde de euro, dacă nivelul convenit al viitorului impozit minim ar fi de 25%.

Statele Unite au propus în mai un impozit minim pe profitul companiilor de 15%, un nivel susținut de multe țări din UE și considerat cel mai  probabil compromis decât o rată de 25%.

Un astfel de acord va fi parte dintr-un proces mai amplu de revizuire a regulilor privind taxarea companiilor multinaţionale în era comerţului digital transfrontalier, în contextul în care  acum corporații precum Alphabet şi Facebook, plătesc taxe foarte mici prin mutarea sediilor în ţări cu o fiscalitate avantajoasă, cum sunt Irlanda, Luxemburg sau Olanda.

Însă rata minimă de impozitare va depinde de negocieri în cadrul OECD și va include, de asemenea, un acord privind locul în care sunt impozitate multinaționalele – indiferent dacă toate veniturile sunt impozitate în țara lor de origine sau în țara în care se generează venituri.

Raportul Tax Observatory a  subliniat, totuși, că Uniunea Europeană ar putea strânge mai mulţi bani din majorarea taxelor pentru propriile sale companii decât prin taxarea companiilor din afara blocului comunitar. În plus, susține că  “nu este necesar ca toate țările să fie de acord cu impozitul mai mare pentru ca acesta să fie eficient”.

„Dacă un număr suficient de state unde îşi au sediul multinaţionalele aplică un impozit minim substanţial, paradisurile fiscale nu vor mai putea atrage activitate sau profituri prin oferirea unor impozite scăzute”, se mai arată în studiul Observatorului Fiscal al UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger