AcasăȘTIRI EXTERNEImporturi record de petrol rusesc. Țara care spulberă sancțiunile Occidentului

Importuri record de petrol rusesc. Țara care spulberă sancțiunile Occidentului

Importuri record de petrol rusesc. Țara care spulberă sancțiunile Occidentului / Foto: Facebook

Importurile de petrol din Rusia făcute de China au crescut cu 55% față de anul precedent, ajungând la un nivel record în luna mai, înlocuind Arabia Saudită ca principal furnizor, în timp ce rafinăriile au profitat de reducerile de preț pe fondul sancțiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Importurile de petrol rusesc, inclusiv aprovizionările pompate prin conducta din Siberia de Est din oceanul Pacific și transporturile pe mare din porturile rusești din Europa și Orientul Îndepărtat, au totalizat aproape 8,42 milioane de tone, potrivit datelor administrației generale chineze a vămilor.

China, cămara țiteiului mondial

Acest lucru este echivalent cu aproximativ 1,98 milioane de barili pe zi (bpd) și în creștere de la 1,59 milioane de bpd în aprilie. China este cel mai mare importator de țiței din lume.

Companiile chineze, inclusiv gigantul de stat Sinopec și compania de stat Zhenhua Oil, au crescut achizițiile de petrol rusesc, atrase de reducerile abrupte după ce marile companii petroliere și casele de comerț occidentale s-au retras din cauza sancțiunilor, informează The Economic Times.

Arabia Saudită a fost al doilea furnizor ca mărime, cu o creștere de 9% în mai față de anul trecut, la 7,82 milioane de tone, sau 1,84 milioane de bpd. Aceasta a fost în scădere față de cele 2,17 milioane bpd din aprilie. Rusia a preluat din nou prima poziție după o pauză de 19 luni.

Datele vamale publicate luni au arătat, de asemenea, că China a importat luna trecută 260.000 de tone de țiței din Iran, a treia sa livrare de petrol iranian din decembrie anul trecut, confirmând un raport anterior al Reuters.

author avatar
Tudor Borcea
526 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger