AcasăȘTIRI EXTERNE„Imperiul Maritim” chinez, pe picior de război cu America!

„Imperiul Maritim” chinez, pe picior de război cu America!

Tensiunile dintre cele două superputeri ajung la punctul de fierbere în zona strategică a Mării Chinei de Sud, revendicată de Beijing. Statele Unite au sărit la atac, la mai puțin de o săptămână după ce China s-a plâns de un exercițiu naval american în apele disputate.

“Statele Unite apără ideea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise. Astăzi, consolidăm politica SUA într-o zonă vitală şi disputată a acestei regiuni: Marea Chinei de Sud. O spunem clar: pretenţiile Beijingului asupra resurselor off-shore în cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud sunt complet ilegale, la fel şi campania sa de intimidare pentru a le controla”, a declarat secretarul de stat, Mike Pompeo. Șeful diplomației americane a amintit  că un tribunal al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga a decis în 2016 că Beijingul nu are bază legală să revendice ”drepturi istorice” în această zonă: „Decizia tribunalului este definitivă şi este executorie pentru ambele părţi. Nu vom permite Chinei să trateze Marea Chinei de Sud ca imperiul său maritim”. Printre altele, Curtea s-a pronunțat  în favoarea Filipinelor și a respins cererile chineze asupra apelor din jurul insulelor Spratly. China a avut timp îndelungat dispute teritoriale cu Vietnamul, Filipine, Taiwan, Malaezia și Brunei cu privire la insule, recifuri și țărmuri din regiune, notează National Interest, dar acum anunțul lui Pompeo amenință să aducă Statele Unite în conflict direct cu Beijingul, întrucât forțele SUA sunt obligate, printr-un tratat de apărare reciprocă din 1951, să ajute Filipinele să apere „teritoriile insulare aflate sub jurisdicția sa în Oceanul Pacific”, precum și „forțele sale armate, nave sau aeronave din Pacific”. Statele Unite au evitat anterior disputele de frontieră maritimă care implică China și țări terțe, dar administrația Trump urmărește acum o strategie “competitivă” împotriva guvernului chinez în mai multe domenii diferite. Marea Chinei de Sud conține aproximativ 11 miliarde de barili de petrol, precum și rezerve majore de pește. Dar importanța sa cea mai mare este pentru transport maritim, deoarece navele care transportă aproximativ 5 trilioane de dolari de mărfuri trec prin aceste ape în fiecare an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
438 afisari

4 COMENTARII

  1. Am mai vazut eu mari zmei care au sfarsit tragic Japonia, Coria, Vietnam, Cambogia, Afganistan sau pakistanezi dedublati.

  2. Băi Pulene, ești bătrân, prost și analfabet. Lasă tu conflictul din 50, că nu-i de nasul tău. Coreea, nu Coria, boul bălții. Da tu ai dat foc la scoala încă de mic, ai? Toți elevii cu ghiozdanul în spate, numai tu cu acordeonul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger